Плаќање со школки и трет пол: Интересни факти за сите држави во Австралија и Океанија

15-те земји во Австралија и Океанија се разликуваат според културата и зафаќаат голем дел од светскиот океан. Со исклучок на континентот Австралија, регионот не зафаќа голема копнена површина. Островите се познати по нивните ендемични видови и никаде не е ова поочигледно отколку во Австралија и Океанија. На пример, околу 80 проценти од видовите во Австралија се едемични за таа земја. Загрозените видови во регионот се движат од оние во океанот до оние на небото.

Во продолжение ќе погледнете интересни факти за сите 15 земји во Австралија и Океанија

Австралија

Население: 25,2 милиони

Овој континент / земја е дом на Улуру, или Ајерс Рок, масивна формација од црвен песок на Северната територија што е свето место за абориџините. Со години, луѓето земаа, а потоа враќаа песок, плашејќи се дека ќе бидат проколнати.

Источен Тимор

Население: 1,3 милиони

Откако Португалија се повлече од оваа островска држава во Југоисточна Азија во 1975 година, Индонезија ја нападна и ја држеше земјата до 1999 година. Во 2002 година, Источен Тимор стана првата нова земја во 21 век.

Фиџи

Население: 889.953

Одењето на врели камења е древна традиција што започнала токму во оваа островска држава во Јужен Пацифик. Дури се верува дека потомците на првиот човек што го сторил тоа сè уште можат да одат по топли камења без проблем.

Кирибати

Население: 117.606

Поради својата поставеност во централниот дел на Тихиот океан и фактот дека неговите острови зафаќаат површина од 3 500 000 км2, Кирибати е единствената земја во светот што се наоѓа во сите четири хемисфери.

Маршалови острови

Население: 58.791

Во 2011 година, оваа држава во Тихиот океан која се состои од десетици острови, го создаде најголемото спасувалиште за одгледување на ајкули во светот.  Маршалските острови скоро двојно го зголемија бројот на загрозените видови во океаните.

Микронезија

Население: 543,486

Операцијата „Божиќна пратка“ на Министерството за одбрана на САД започна во 1952 година на еден од многуте острови што ја сочинуваат Микронезија во Северниот дел на Тихиот океан. Тоа е најдолготрајниот хуманитарен напор на Министерството за одбрана на САД.

Науру

Население: 10.756

Оваа мала островска држава во Јужниот Тихи Океан е рангирана на првото место за „најдебелата земја во светот“.  61 процент од нејзините жители се смета дека се со прекумерена телесна тежина.

Нов Зеланд

Население: 4,8 милиони

Во 1893 година, оваа островска држава во Океанија стана првата земја во светот што им дозволи на жените да гласаат на парламентарните избори.

Палау

Население: 18,008

Сместено источно од Филипините, Палау е мала островска држава и едно од единствените места во светот што се придржува до строгиот матријахален систем во кој се следи сродството преку семејната линија на мајката. Жените избираат машки началници и имаат моќ да им го укинат тој статус. Тие ги чуваат парите, а братот на мајката има задача да се грижи за нејзините деца деца.

Папуа Нова Гвинеја

Население: 8,8 милиони

Постои племе во оваа земја во Океанија што сè уште користи школки како своја валута. Табу е позната валута на народот Толаи, и иако не е лесно да се направи, се користи како редовна валута.

Самоа

Население: 197.097

Самоа, островска држава во Јужниот Тихи Океан, има трет пол наречен фафафини. Практиката датира пред колонизацијата и е доста прогресивна во споредба со остатокот од светот. Самоанците сфаќаат дека секој е различен, и ако момчето се однесува„женствено“ во детството, тоа се охрабрува да ги прифати тие склоности.

Соломонски острови

Население: 669.823

Околу 5-10 проценти од домородното население на оваа островска држава има руса коса. Генот што го предизвикува ова природно се појавува и е сосема различен од оној што им дава руса коса на Европејците.

Тонга

Население: 104.494

Лилјаците на десетиците острови што ја сочинуваат оваа нација во Јужниот Тихиот океан, се сметаат за свети и официјална сопственост на владејачката монархија. Тој е единствен кој смее да ги допира овие летачки цицачи.

Тувалу

Население: 11.646

Најголемиот извор на приход на Тувалу се добива од доменот на земјата кој е: .tv. Земјата има склучено неколку договори од крајот на 90-тите години на минатиот век со компании кои продаваат веб-адреси користејќи ја посакуваната наставка.

Вануату

Население: 299.882

Оваа островска држава во Јужен Пацифик е позната по нешто што се нарекува „нуркање на копно“ што го инспирираше банџи-скокањето. Мажите прицврстуваат лози на глуждовите и скокаат од дрвена платформа високо над земјата. Храброста на овие скокови, според верската симболика, е директно поврзана со успехот на бербата во годината.

 

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена.