Речиси и да не постои човек, од децата до најстарите, кои не ги обожаваат палачинките, а следните мрзеливи палачинки се идеален избор за секое време, бидејќи се приготвуваат многу брзо.

Палачинки на мрзелив начин

Речиси и да не постои човек, од децата до најстарите, коине ги обожаваат палачинките, а следните мрзеливи палачинки се идеален избор засекое време, бидејќи се приготвуваат многу брзо.
Оброк: Десерт
Кујна: Француска
Клучни зборови: палачинки
Порции: 4

Состојки

  • 250 мл брашно
  • 450 мл млеко
  • 2 јајца
  • 25 гр путер
  • 1 супена лажица шеќер
  • По вкус сол
  • Тава за печење 20х30 цм

Начин на подготовка

  • Изматете ги јацата во сад, со малку млеко. (Млекото нетреба да е ладно).
  • Додадете прстофат сол и шеќер. Оние кои ги обожаваатдесертите, може да додадат повеќе од една лажица. Бавно измешајте го брашното,до добивање на мазно тесто, без грутки.
  • Следно, добиеното тесто разредете го со преостанатотомлеко, до добивање смеса со густина на павлака.
  • Покријте го садот со фолија и оставете го да отстои 20минути на собна температура. Во сад за печење поставете хартија и истиотпоставете го во затоплена рерна на одредено време.
  • Растопете го путерот, додадете го во тестото и повторно добро измешајте. Исипете го добиеното тесто во загреаниот сад за печење.
  • Поставете го да се пече 20-25 минути во претходнозагреана рерна до 200°C. За тоавреме, тестото ќе се испече и зголеми.
  • Исечете ја готовата палачинка и сервирајте со состојки поваша желба.