Статистички, луѓето од Азија се најслабите на Земјата. Ќе речете „тоа е генетика“, но ќе бидете само делумно во право традициите и навиките, исто така, играат голема улога во тоа што овој народ е секогаш во одлична форма.

10. Став кон храната

Покрај квалитетот и квантитетот на храната, Вашиот однос кон неа, исто така, има влијание врз Вашето тело. На Запад, храната не е само што е природна потреба, туку и забава. Тоа не значи дека Азијците не сакаат да јадат. Тие ја сакаат храната како и секој друг, но на крајот ова е само средство за одржување во живот за нив.

9. Големина на порција

Како по правило, Азијците сакаат да јадат мали порции; Тие сакаат да избираат од различни јадења и да пробаат неколку од нив за време на истиот оброк. Истражувањата потврдуваат дека дури и намалувањето на мал дел од оброкот може да доведе до губење на тежината.

8. Методи за готвење

Рестораните за етничка кујна ги прилагодуваат своите јадења на вкусот на локалното население, па можеби изгледа дека нивните јадења скоро секогаш се пржени. Тоа не е вистината: азиската кујна сигурно има многу пржена храна, но тоа не е најпопуларен метод за готвење – многу рецепти вклучуваат јадења на пареа или варени продукти.

7. Ферментирана храна

Мисо супа, кимчи, нато соја – тоа се само неколку типични азиски ферментирани јадења. Како продукти на лакто-ферментација, овие храни дејствуваат како природни пробиотици. Нивната потрошувачка придонесува за губење на тежината, особено губењето на висцералната маст која се акумулира околу стомачните органи.

6. Морски плодови

Азиската кујна е тешко да се замисли без риба и морски плодови, кои содржат полинезаситени омега-3 масни киселини. Во прилог на нивните корисни ефекти врз имунолошкиот, васкуларниот и репродуктивниот систем, омега-3 придонесува за губење на тежината.

5. Многу зеленчук

Како што споменавме погоре, азиските јадења ретко се служат во големи порции, но ова не важи за зеленчукот, особено зелениот зеленчук: тој се јаде во значителни количини.

4. Чај наместо ладна вода

За разлика од Европејците и Американците, Азијците обично ја јадат храната не со ладна вода или сок, туку со топол, обично зелен чај. Постои мислење дека студената вода, особено во комбинација со масна храна, го успорува процесот на варење и може да предизвика зголемување на телесната тежина.

3. Здрави десерти и закуски

Во Азија, широка популарност уживаат слатки и закуски направени од ориз, алги и црвен грав, како и ореви и овошје. Овие деликатеси се несомнено многу поздрави од чипсовите, колачињата и торти кои ни се познати нам.

2. Пешачење

Изненадувачки, оваа навика е поврзана со висока густина на населеност. Жителите на големите градови користат јавен превоз наместо автомобили; Тие, исто така, живеат во мали станови во области каде што продавниците, пералните и други јавни места се наоѓаат во нивна близина и затоа тие пешачат.

1. Вежбање и медитација

Традиционалната азиска медицина посветува многу внимание на спречувањето на болестите и се обидува да го елиминира коренот на болеста, додека западната медицина главно работи со последиците. Токму затоа медитација, Таи Чи и други активности се широко практикувани во Азија за да се спречи развојот на одредени болести, вклучувајќи ја и дебелината.