Најлошото што може да му се случи на секој, е да биде сам во ситуација во која се соочува со срцев или смртоносен удар.

Вообичаено, пациентот има само 10 секунди на располагање, откако почувствувал дека нешто не е во ред со неговото срце, пред да падне во состојба на бесознание на подот.

Секогаш е најдобро да бидеме подготвено за едно вакво сценарио, за да реагираме навреме и успешно да ги избегнеме поголеми штетни последици.

Што да направите доколку видот започне да ви се заматува и почувствувате нешто необично со вашето срце

Започнете силно да кашлате!

Колку почесто и колку повеќе, толку подобро. Секој пат пред да се искашлате, земете длабок здив, колку што е најмногу возможно.

Кашлицата треба да биде толку силна и да продолжи, што ќе започнете да искашлувате сето она што е длабоко заглавено во вашите бели дробови.

Во идеален случај, најдоброто што можете да го направите е да кашлате на секои 2 секунди, без прекинување, за да функцијата на вашето срце се врати во нормала, додека не наиде некој да ви помогне или додека да дојде брзата помош.

Како точно функционира овој метод?

На прво место, го земате воздух, тоа овозможува во белите дробови да навлезе поголемо количество кислород, кој брзо ќе се распострани по вашето тело. Тоа е важно во ситуации кога се појавува нарушување на нормалната срцева функција.

Второ, секој пат кога ќе кашлате, тоа е еден вид на вештачка масажа на срцето, која го стимулира срцето да работи и го попречува да не запира во својата функија.

Се подразбира, ние самите не можеме целосно да го решиме овој здравствен проблем. Така што, доколку се чувствувате подобро, по правењето на овие метод, тогаш следно не заборавајте да отидете во најблиската болница.