Отечено колено се појавува кога вишокот течност се акумулира во или околу вашиот зглоб на самото колено. Вашиот лекар може да ја нарече оваа состојба како излив на зглобот при коленото, додека пак кај луѓето најчесто е состојбата е позната како „вода во коленото“.

Најчести причини за отечено колено и нивни симптоми

Причини за отечено колено

Симптоми

  • Оток: Кожата околу коленото може да се издува значително, особено кога ќе го споредите засегнатото колено со нормалното.
  • Вкочанетост: Кога вашиот зглоб на коленото содржи вишок течност, можеби нема да можете целосно да ја свиткате или исправите ногата.
  • Болка: Во зависност од причината за таложење на течноста, коленото може да биде многу болно – до тој степен што е тешко или невозможно да издржите тежина на истото.

Причини

  • Повреда: Оштетувањето на кој било дел од коленото може да предизвика акумулација на вишок течност во зглобовите. Повреди кои можат да предизвикаат натрупување на течности во и околу зглобот вклучуваат: Скинати лигаменти, солзи на ‘рскавицата, иритација од прекумерно движење, скршени коски.
  • Болести и заболувања: Основните болести и состојби што можат да создадат натрупување на течности во и околу коленото зглоб вклучуваат: Остеоартритис, ревматичен артритис, инфекција, бурзитис, цисти, тумори.
  • Прекумерена телесна тежина: Вишокот тежина става дополнителен стрес на зглобот на коленото, придонесувајќи за преоптоварување на ткивото и зглобот и дегенерација на коленото што може да доведе до отечено колено.

Како да го третирате отеченото колено во домашни услови

Домашен лек за отечено колено

Одморaјте колку што најмногу можете. Избегнувајте активности што вклучуваат создавање тежина и притисок врз коленото. Кренете го коленото и притоа практикувајте користење на ладни облоги. За да ја контролирате болката и отокот, поставувајте мраз на коленото 15-20 минути на секои два до четири часа.

Кога да посетите лекар?

Посета на лекар за отечено колено

Посетете го вашиот лекар ако домашните третмани и пропишаните лекови не ги ублажуваат болката и коленото и доколку едното колено станува црвено и се чувствува топло на допир во споредба со вашето друго нормално колено.