Отечени очни капаци: 10 главни причини и кои симптоми бараат итна лекарска помош

Отечените или подуени очни капаци е честа појава. Причините можат да бидат од задржување на течности до тешка инфекција. Во повеќето случаи, отокот поминува во рок од 24 часа. Можете да го намалите отокот со облоги, но начинот на лекување на отечениот очен капак зависи и од причината.

Најчести причини за отечени очни капаци и нивни симптоми

Причини за отечени очни капаци

 • Хордеолум: Инфекција на жлездата во очниот капак. Најчестиот вид на инфекција ги инфицира солзните жлезди кои се наоѓаат во основата на трепките. Се манифестира со отечени, болни, отечени грутки на очните капаци, пропратени со чешање, кои за неколку дена започнуваат да личат на акни.
 • Халазион: Се појавува кога се затнува масната желзда во очниот капак. Се манифестира со оток и иритација на очните капаци, кои исто наликуваат на акни, а се појавуваат повеќе и стануваат поголеми со текот на времето.
 • Алергија: Прашина, полен и други вообичаени алергени можат да ги иритираат очите, предизвикувајќи алергиска реакција. Се манифестира со чешање, црвени, насолзени очи пропратени со отечени очни капаци.
 • Замор: Заморот може да ги направи очните капаци отечени, како и задржувањето на вода во организамот во текот на ноќта и особено доколку не сте спиеле добро.
 • Плачење: Плачењето може да придонесе за пукање на ситни крвни садови во очите и очните капаци, особено ако плачењето е силно или трае долго.
 • Козметика: Кога производите за шминка и нега на кожата влегуваат во очите, тие можат да ги иритираат очите и околното ткиво, создавајќи отечени, црвени и болни очи и очни капаци.
 • Орбитален целулитис: Инфекција на длабокото ткиво на очниот капак. Се манифестира со многу болни, отечени и вцрвенети очни капаци.
 • Гравесова болест: Ендокрино нарушување што предизвикува хиперактивна тироидна жлезда. ваа состојба може да предизвика тироидната жлезда погрешно да ги ослободи клетките за да се бори против непостоечка инфекција во окото. Антителата што ги ослободува може да предизвикаат оток и воспаление на окото.
 • Окуларен херепес: Инфекција со херпес во и околу очите. Иако секој може да развие очен херпес, тој е најчест кај децата. Окуларниот херпес може многу да личи на розово око, но не секогаш произведува различни лезии.
 • Розово око: Конјунктивитис, исто така познат како розово око, е воспаление на конјунктивата на окото. Се манифестира со розови или црвени јаболчници и болка, чешање и отечени очни капаци.

Како да ги третирате отечените очни капаци во домашни услови

Домашен лек за отечени очни капаци

Користете солен раствор за плакнење на очите, доколку имате исцедок. Употребете ладна облога (може и ладна крпа) над очите.  Отстранете ги контактните леќи, доколку ги имате. Поставете ладни ќесички од црн чај над вашите очи. Кофеинот помага да се намали отокот и кренете ја главата на повисока перница при спиење, за да го намалите задржувањето на течности.

Кога да посетите лекар?

Посета на лекар за отечени очни капаци

Треба веднаш да одите на лекар ако отечените очни капаци се придружени со овие симптоми: Болка во окото. заматен или искривен вид и притоа забележувате дека видот се влошува.

 • Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена.