Баницата е многу вкусна, но за неа е потребно многу тесто и повеќе време, затоа ако имате пакет кори ние имаме одлична идеја како да ги претворите во вкусно јадење без многу мака. Ова оригинално јадење не може да не ви се допадне затоа што содржи пилешко, печурки и павака. Еве што ќе ви биде потребно за оваа вкусна пита:

СОСТОЈКИ

  • 1 пакување кори
  • 400 гр свежо млеко
  • 300 мл павлака
  • 250 грама кашкавал
  • 400 гр пилешко филе/стек
  • 1 кромид
  • 65 грама ориз
  • 2 супени лажици брашно
  • 1 домат
  • 0,5 мали моркови
  • 2 јајца
  • 2 чешниња лук
  • босилек по вкус
  • сол по вкус

ПОДГОТОВКА

Оставете го оризот да зоврие и во исто време ситно исечете пилешкиот стек, печурките и морковот, рендан на крупно ренде.

Во тавата, пржете го кромидот и морковот до златно кафеава, додадете пилешко филе и пржете 5 минути. Потоа додадете печурки и оставете ги уште 10 минути. Истурете 100 ml павлака, додадете малку босилек, а потоа пржете уште 2 минути.

Додадете го варениот ориз и добро мешајте.

Исечете ја кората на таков начин што ќе биде погодно да се стави на тавата за печење. Имајте на ум дека слоевите треба да бидат 5-7.

Добро намачкајте го садот со зејтин и почнете со редење на корите.

Исечете ги доматите на кругчиња и ставете ги одозгора на откако ќе завршите со редење.

Потоа мора да го подготвите сосот за да го истурите во тавата. Се меша остатокот од павлаката, брашното и јајцето во длабок сад. Истурете во мешавина 2 чешниња лук, сол и промешајте добро. Истурете во тавата и ставете рендано сирење на врвот.

Печете 35 минути на 180 степени и вкусната вечера е готова!