Одговори на прашања во врска со авионите што отсекогаш сме сакале да ги поставиме

Секој пат кога патувате со авион веројатно се прашувате зошто храната што ја служат додека летате е толку лоша. И не, не е затоа што на авиокомпаниите не им е грижа за тоа што јадат патниците. Всушност, постои логично објаснување за ова, како и за други прашања поврзани со авиони.

Зошто прозорците се во форма на круг?

Оваа форма на прозорецот е важна за нашата безбедност. Квадратните прозорци се опасни затоа што острите агли се слаби точки на авионот што можат да попуштат поради воздушниот притисок. Заоблените агли помагаат во распределбата на притисокот, намалувајќи го ризикот од кршење на прозорците.

Зошто има дупче во прозорецот?

На прозорецот има 3 стакла. Средните и надворешните стакла се најважни затоа што ја оддржуваат разликата во притисокот помеѓу кабината и надворешноста. Средниот панел има дупка, наречена „дупка за дишење“.

Оваа дупка овозможува рамнотежа на притисокот помеѓу патничката кабина и воздушниот простор меѓу стаклата. Како резултат, надворешниот дел е под најголем притисок. Значи, ако нешто предизвика дополнително оптоварување, надворешниот дел е оној што ќе испадне, а вие сепак ќе можете да дишете благодарение на другите 2 стакла. Оваа дупка исто така ја ослободува влагата меѓу стаклата, што спречува појава на магла или мраз на прозорецот.

Зошто авионите имаат црвени и зелени светла на крилјата?

Овие светла се користат за навигација. Црвеното светло се наоѓа на левото крило на авионот, а зеленото се наоѓа на десното крило на авионот. На овој начин, авионот станува видлив ноќе, а исто така им кажува на другите пилоти во кој правец се движи авионот.

Дали авионската врата може да се отвори за време на летот?

Не, не може, така што нема за што да се грижите. Вратата е механички заклучена и контролирана од пилотот. Може да се отвори рачно, но само кога ќе слетате и доколку пилотот ја предаде контролата. За време на летот, тоа не е можно затоа што притисокот во кабината, што е поголем од надворешниот, ја држи затворена.

Зошто нема исти појаси како во автомобилите?

За да можат безбедносните појаси да функционираат, тие треба да бидат прицврстени на нешто цврсто, како рамка на автомобил или седиште на автомобил. Авионите немаат рамки околу седиштата, а измените би го направиле авионот потежок, што значи дека ќе биде потребно дополнително гориво.

Зошто е секогаш студено?

Температурата во авионот намерно е ниска. Ова има врска со медицинска состојба наречена хипоксија, која се јавува кога вашето тело не добива доволно кислород. Оваа состојба во комбинација со топол воздух може да го зголеми ризикот од несвестица.

Зошто храната е толку лоша?

Оброците се подготвуваат однапред. И за да не се исуши храната, тие додаваат многу течности во неа, како сос, што може да го предизвика чудниот вкус. Покрај тоа, сувиот воздух го потиснува нашето чувство за мирис. Слатките и солени вкусови исто така имаат помалку интензивен вкус поради нискиот притисок на воздухот. Тоа значи дека оброците во авионите веројатно имаат добар вкус на земја.

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена.