Додека летото брзо се приближува, многу од нас бараат ефикасни, но безболни начини да се ослободат од неколку килограми што можеби ги добиле во текот на постудените месеци. И ако ви е тешко да се придржувате до плановите за исхрана и сакате да изгубите тежина без ограничувања на храна, тогаш научниците имаат решение за вас.

1. Сменете ги чиниите

Постои термин гастрофизика (гастрономска физика). Оваа дисциплина проучува како нашата околина влијае на нашите навики во исхраната. Според тоа, сè, од тежината на приборот до обликот, големината и бојата на чинијата, може да определи колку храна ќе јадете.

Прво, исфрлете ги сите ваши преголеми чинии и купете некои помали. Една неодамнешна студија покажа дека истата количина на храна ќе изгледа различно на голема чинија отколку на мала чинија. Ако ставите порција храна на голема чинија, вашиот ум ќе ви каже дека тоа не е доволно, и најверојатно ќе додадете уште додека не се наполни чинијата. Ова ќе доведе до прејадување.

Но, ако ја ставите истата порција во мала чинија, ќе изгледа дека има повеќе храна, така што ќе јадете помалку или само да го задоволите вашиот глад. Оваа разлика во перцепцијата на големина се нарекува Delboeuf Illusion.

2. Изберете ја вистинската боја

Истата студија покажа дека бојата игра голема улога. За да изгубите тежина, треба да одберете чинии кои најмногу се во контраст со вашата храна.

Да речеме, имате бела и црвена чинија и треба да служите тестенини претходно измешани со бел сос алфредо и сос од црвен домат. Истражувањата покажаа дека ако ставите бел сос на бела чинија, веројатно ќе претерате. Тоа е затоа што боите се вклопуваат и порцијата не изгледа толку голема.

Но, ако ставите бел сос на црвена плоча, контрастот ќе биде поголем и нема да ставите толку многу. Студијата покажа дека кога чиниите не се совпаѓаат со храната, ставаме околу 30% помалку храна.