Не секој обожава да пече десерти, бидејќи вообичаено овој процес одзема многу време, но и состојки. Токму за оваа цел, денес ви откриваме чудесен рецепт за највкусниот ролат, кој ќе биде готов на маса за само 15 минути, со волшбен неодолив вкус!

Највкусниот ролат готов за 15 минути

Не секој обожава да пече десерти, бидејќи вообичаено овој процес одзема многу време, но и состојки. Токму за оваа цел, денес ви откриваме чудесен рецепт за највкусниот ролат, кој ќе биде готов на маса за само 15 минути, со волшбен неодолив вкус!
Вкупно време15 минути
Оброк: Десерт
Кујна: Турска
Клучни зборови: ролат
Порции: 4

Состојки

  • Половина шолја шеќер
  • 3 јајца
  • 1 шолја брашно
  • 2 супени лажици мед
  • 1 кафена лажица сода бикарбона
  • 1 кафена шолја оцет
  • Крем или џем за полнење на ролатот, по ваш вкус

Начин на подготовка

  • Во заеднички сад, измешајте ги брашното и шеќерот.
  • Изматете ги јајцата и додадете мед.
  • Измешајте ја содата со оцет и добро измешајте ги повторно сите состојки заедно. Тестот за ролатот е готово!
  • Земете хартија за печење (40х40), покријте го садот со истата и премачкајте со масло за готвење. Пандишпанот треба да биде всушност тенок слој (2-3 цм висок). Печете 5-7 минути во загреана рерна на 180°C.
  • Следно, извадете го од рерна и одозгора покријте со влажна крпа, со цел полесно да се свиткува. На крај наполнете го ролатот со џем, слатко или крем по ваша желба и одозгора декорирајте го доколку сакате, со глазура.