Главоболката е проблем, кој им го загорчува секојдневието на многу луѓе. Честата причина за појава на истата се наглите скокови во крвниот притисок, кои предизвикуваат спазми на мозочните крвни садови.

Се подразбира, соодветните лекарства можат да го отстранат овој проблем, но пред да посегнете по апчињата, пробајте го овој докажан народен лек, кој ви го подготвивиме за денес.

Доколку досега не сте обиделе главоболката да ја излекувате со солени облоги, а истата често ви се појавува, тогаш ова е вистинското природно решение за вас. Сè е толку едноставно, лесно, со достапни состојки, а ефектот од домашното средство е ист како на лекарствата, но без несакани последици.

Како да ја излекувате главоболката со солен раствор

Потребни состојки

  • 250 мл вода, затоплена до 60°C – 70°C
  • 2 кафени лажиц сол
  • Широко парче завој- газа

Начин на подготовка

Солта се раствора во водата, што доведува до добивање на 8% солен раствор.

Додека водата се лади, подгответе ја облогата. Пресвиткајте го завојот на 8 слоја, така што неговата ширина да биде соодветна со ширната на вашто чело т.е да го покрива истото. Добро измијте го вашето чело, ушите и тилотот со топла вода. Потоа потопете го завојот во изладениот солен раствор, прецедете и завиткајте го околу вашата глава.

Прицврстете го истиот со помош на крпа или ластик. Веднаш потоа, може да легнете и да се опуштите, додека облогата делува. Истата може да стои на главата 15 часа, при што се препорачува да се прави пред спиење.

Овој природен и домашен третман се препорачува многу повеќе од лекарствата, бидејќи нема несакани последици, а негово дејство е многу подолготрајно.