Јодот е најважниот елемент за телото, чијшто вишок или дефицит се одразува на телесната тежина. Недостатокот на јод влијае врс психичкото здравје, мозочната функција и останатите органи.

Хормоните на штитната жлезда се состојат од 65% јод. При недостатокот на овој елемент штитната жлезда се зголемува и се појавува непријатната состојба на отекување на предниот дел од вратот или познато како гуша.

Затоа од голема важност е секогаш да го проверувате нивото на јод во вашиот организам. Тоа најлесно може да го направите со едноставен домашен тест, а еве и како.

Домашен тест за тестирање на штитна жлезда

Вечерта, пред да си легнете, со помош на памучен туфер потопен во јод, нацртајте 3 црти при внатрешната страна на раката, како што е покажано на фотографијата. Неопходно е линиите кои треба да ги направите да бидат тенка, малку подебела и најдебела.

Резултати

Доколку следното утро не ги забележувате ниту една од трите линии, веднаш консултирајте се со вашиот лекар.

Доколку останала само најдебелата линија, неопходно е да обратите внимание на вашата исхрана и секојдневно мени. Потребната дневна доза на јод може да се внесе преку храна како јајца, суви кајсии, ананас и ракчиња.

Доколку исчезнала само тенката линија, вашето здравје не е во опасност.