Штитната жлезда која е сместена непосредно под гркланот, има за задача да произведува тироидни хормони, кои пак регулираат метаболизамот и имаат големо влијание врз останатите органи.

За производство на тироидните хормони, штитната жлезда го користи јодот, кој се смета за најважен елемент во човечкото тело, чијшто што вишок или недостаток се одразува на телесната тежина.

Недостатокот од јод влијае врз психичкото здравје, мозочната функција и останатите органи, кои се одговори за одржување на целокупното здравје на телото.

Хормоните на штитната жлезда се состојат од 65% јод, при што кога постои недостаток од истиот, тоа резултира со зголемување на штитната жлезда и се појавува гуша, која е особено непријатна појава кај дамите.

Многу важно е сами редовно да го проверувате нивото на јод во вашиот организам. А тоа може да го направите со сосема едноставен тест во домашни услови.

Што треба да направите?

Пред да отидете на спиење, користејќи памучен тампон претходно потопен во јод, нацртајте 3 црти на внатрешниот дел од раката, како што е прикажано на фотографијата. Потребно е линиите кои ќе ги нацртате да бидат тенка, малку подобела и најгуста.

Доколку следното утро, ниту една од линиите не се забележува, тогаш потребно е веднаш да се консултирате со ендокринолог.

Доколку останала само дебелата линија, потребно е да обратите внимание на вашата исхрана. Потребниот дневен внес на јод може да се надополни со редовно консумирање на ананас, сушени кајсии, јајца, риба и слично.

Доколку исчезнала само тенката линија, тогаш без грижи, вашето здравје не е во никаква опасност.