Латинското име на билката чуваркуќа е „sepmrevivum“ или во превод „секогаш жива“, што означува дека истата е неуништлива, независно од условите со кои е опкружена.

Токму поради оваа причина и Римјаните ја саделе крај останатите билки и растенија, за да ги заштити од инсектите и разни, а еве како од истата приготвите домашен моќен лек против цисти и миоми.

Домашен лек против цисти и миоми

Потребни состојки

• 500 гр мед
• 300 гр листови од чуваркуќа

Начин на подготовка и употреба

Сомелете ги листовите од билката, а потоа измешајте ги со медот. Оставете ја смесата така да отстои неколку дена. Истата се консумира на празен стомак, а потоа 2 часа не треба да се консумира храна.

Чудесната смеса од чуваркуќа и мед го забрзува метаболизамот и ефикасно го прочистува организамот од токсини. Исто така, според руските лекари, оваа природна смеса успешно лекува миом на матка и цисти на јајчници.