Неверојатно меки и со величествен вкус, овие турски лепчиња се сон на секој човек што ужива во добрата и вкусна храна. Совршени за ужина, а еве како сосема лесно да ги приготвите уште денес.

Меки турски лепчиња во тава

Неверојатно меки и со величествен вкус, овие турски лепчиња се сон на секој човек што ужива во добрата и вкусна храна. Совршени за ужина, а еве како сосема лесно да ги приготвите уште денес.
Вкупно време30 мин
Оброк: закуска
Кујна: Турска
Клучни зборови: печени лепчиња
Порции: 4

Состојки

  • 400 гр брашно
  • 250 гр кисело млеко
  • 5 гр сода бикарбона
  • 1 прстофат сол

Начин на подготовка

  • Измешајте го брашното со солта и содата и пресејте ги.
  • Следно, исипете го и киселото млеко и замесете го тестото.
  • Намачкајте ги вашите раце со растително масло, за да го избегнете лепењето на тестото по нив.
  • Потоа, поставете го тестото во ладилникот да отстои 10 минути.
  • Оформете го тестото и разделете го на 5 еднакви делови. Неопходно е секое парче да биде обликувано во тенок слој.
  • Пред да ги поставите во тава, направете дупчиња со помош на вилушка, врз целата површина на питите. Испечете го добро во загреана тава, без да додавате растително масло.
  • Печете и од двете страни, додека питите не ја добијат потребната кафеава нијанса.