Лиснатото тесто без квасец се употребува многу често, а со истото може да приготвите разни неверојатни печени јадења. Се прави брзо, се пече кратко, а крцкавите златни резултати не изостануваат!

Лиснато тесто без квасец, со кисело млеко

Вкупно време10 минути
Оброк: Прилог
Кујна: Американска
Клучни зборови: тесто, лиснато тесто, домашно тесто
Порции: 4

Состојки

  • 500 гр пченично брашно
  • 200 гр маргарин
  • 1 жолчка
  • 100 мл кисело млеко
  • 1 прстофат сол

Начин на подготовка

  • Додадете го омекнатиот маргарин кон брашното (може да употребите и путер), со рацете истријте го во трошки и посолете. Исипете ги киселото млеко и жолчката и замесете го тестото.
  • Добиеното тесто може да го употребите веднаш, но подобро е најпрво да го поставите во ладилникот на 10-15 минути, завиткано во пластична фолија.