Овој ликер од јагода „4 чаши“ е вистински еликсир за пролетните и летни денови. Зошто точно 4 чаши? Многу едноставно, бидејќи сите состојки се мерат точно со 4 чаши. Розовиот напиток има неверојатна вкус и арома!

Ликер од јагода „4 чаши“

Овој ликер од јагода „4 чаши“ евистински еликсир за пролетните и летни денови. Зошто точно 4 чаши? Многуедноставно, бидејќи сите состојки се мерат точно со 4 чаши. Розовиот напитокима неверојатна вкус и арома!
Подготовка30 мин
Готвење30 мин
Вкупно време30 мин
Оброк: Аператив
Кујна: италијанска
Клучни зборови: ликер, јагоди, ликер од јагоди
Порции: 4

Состојки

 • 4 чаши јагоди
 • 4 чаши вотка
 • 4 чаши вода
 • 4 чаши шеќер

Начин на подготовка

 • Најпрво измијте ги јагодите и поставете ги во цедалка, дасе прецедат.
 • Сварете ја водата, а потоа оставете ја да се излади насобна температура.
 • Додадете шеќер во изладената вода и внимателно измешајте,за шеќерот да се раствори.
 • Следно, додадете ги и јагодите во водата, измешајте иналејте ја вотката.
 • За приготвувањето, најсоодветно е да се користи тегла од3 литри, која треба да се затвори со капак и да се постави на темно место.
 • Процесот на ферментација трае од 10 до 14 дена. За овавреме, овошјето ќе потоне на дното на теглата и ќе го дадат својот вкус, аромаи боја на ликерот.
 • По овој период, прецедете го напитокот и исипете го востаклено шише.