Во текот на целиот живот низ дебелото црево поминуваат 100 тони храна и 40.000 литри течност, а вишокот наталожени токсични остатоци може штетно да влијаат врз нашето целокупно здравје.

Факт е дека замастеното дебело црево предизвикува честа опстипација, нарушен метаболизам, дијабетес, прекумерена телесна тежина, заболувања на бубрезите и црниот дроб, лоша состојба на кожата, косата, ноктите итн.

Со цел да се спречи појавата на овие несакани последици, неопходно е да се одржува здравјето на дебелото црево со негово редовно прочистување. Токму консумирањето на 1-3 супени лажици брашно од ленено семе во рамките од 3 недели може целосно да ги прочисти цревата и да ги елиминира наталожените токсини.

Прочистување на дебелото црево со ленено семе

  • Прва недела: 1 супена лажица ленено брашно измешано со 100 мл кисело млеко.
  • Втора недела: 2 супени лажици ленено брашно измешано со 100 мл кисело млеко.
  • Трета недела: 3 супени лажици ленено брашно измешано со 150 мл кисело млеко.

Оваа смеса се консумира наместо појадокот. Воедно, не заборавајте да пиете вода, најмалку 2 литри на ден. Одлични резултати ќе постигнете доколку додадете и мед во водата.

Ваквиот домашен третман за прочистување на дебелото црево се практикува и прави само еднаш годишно.