Кога станува збор за компирите, речиси на секој омилен начин на нивна подготовка е пржените компири, но денес ви претставуваме еден многу поинаков рецепт, на чиј богат вкус ретко кој може да одолее!

Компири - Рецепт за специјалитет на високата класа

Кога станува збор за компирите, речиси на секој омиленначин на нивна подготовка е пржените компири, но денес ви претставуваме еден многу поинаков рецепт, на чиј богат вкус ретко кој може да одолее!
Вкупно време1 час
Оброк: Главно јадење
Кујна: Медитеранска
Клучни зборови: кисела павлака, печени компири
Порции: 4

Состојки

  • 1,5 кг компири
  • 2 јајца
  • 1,5 супена лажица кисела павлака
  • 1,5 супена лажица пченично брашно
  • 1 кафена лажица сол
  • 1 кафена лажица мелен црвен пипер
  • 10 гр копар
  • По вкус сончогледово масло

Начин на подготовка

  • Излупете ги малите компири, исплакнете ги под вода и поставете ги да се варат во солена вода, додека целосно не се сварат. Во меѓувреме, во длабок сад измешајте ги јајцата и киселата павлака.
  • Кон оваа смеса, додадете сол, мелен црвен пипер и ситно исечен копар. Измешајте го сето со вилушка, а потоа додадете го брашното. Тестото се меси до добивање на текстура на густа павлака.
  • Загрејте доволно количество на масло во тавата. Потопете ги сварените и лесно изладени компири во тестото, а потоа поставете ги да се пржат во тава.
  • Во процесот на пржење, неопходно е компирите да бидат добро испржени и од двете страни, односно целосно да добијат златна боја. Сервирајте ги додека сè уште се
    топли.