Кога стојат во парфимерија и  избираат мирис, повеќето луѓе обично не обрнуваат внимание на одреден вид парфем и само го купуваат она што им се допаѓа.

Така, огромното мнозинство луѓе не знаат што на пример значи „eau fraiche“. Пронаоѓањето на вистинскиот вид мирис е исто толку важно како и изборот на соодветен парфем – Доколу неговата арома е пресилна, тоа ќе ги оттурне луѓе од вас, но нема ниту да ги привлече доколку парфемот е премногу лесен на мирис.

Денес ви откривме како лесно може да направите разлика помеѓу 5 од најпопуларните видови мириси во големиот и комплициран свет на парфимерија.

1. Парфем

Човештвото е запознато со парфемите уште од античко време кога се правеле мелеми се со помош на есенцијални масла. Денес, парфемот има најголема концентрација на есенцијални масла, околу 20% до 30%, што резултира во кремаст, повпечатлив и долготраен мирис

Мирисот може да остане на кожата околу 6 часа, а на ткаенините може да се задржи повеќе од еден ден. Ова го става парфемот на највисокото ниво и според експертите, истиот не е наменет за секојдневна употреба.

2. Eau de parfum – Парфимирана вода

Многумина го мешаат eau de parfum со обичен парфем. Како и да е, клучниот збор овде е „eau“ (од вода), што потенцира дека составот е повеќе растворен. Делот на нафтени материи во eau de parfum или парфимирана вода е малку помал од околу 15% до 20%. Овие мириси траат околу 4 часа на кожата и во споредба со парфемот, тие се релативно лесни и можат да се користат во текот на денот.

3. Eau de toilette – Тоалетна вода

Eau de toilette за прв пат е произведен во 14-ти век и се нарекувал и “небесна вода”. Денес, тоа е лесен вид на парфем кој содржи 5% до 15% чиста есенција на парфеми омекната со алкохол. Обично трае околу 2 до 3 часа и има дискретна трага на мирис што го прави соодветно за топлите летни денови. Ова е најпопуларен избор на парфимерија во денешно време.

4. Eau de cologne –  Колонска вода

Колонската вода најпрво се користела во Северна Америка и била наменета за мажи. Денес, колонската вода обично значи лесни, свежи или овошни миризливи мириси, составени од 2% до 4% есенцијални масла со алкохол и вода, кои обично траат околу 2 часа. Оваа лесна арома често ја користат помладите луѓе.

5. Eau fraiche – Свежа вода

„Eau fraiche“ се преведува како „свежа вода“ и претставува најлесната опција за парфеми – концентрацијата на маслената компонента е приближно 1% до 3%. Мирисот трае на кожата помалку од еден час, со што неговите ароматични ноти практично се разликуваат. Неговите мириси се обично едноставни и освежувачки. Eau fraiche обично има пониска цена и може да се користи во секое време од денот, вклучително и за време на активни спортови.