„Сиртфуд“ диетата стана популарна кога се дозна дека благодарение на истата, популарната пејачка Адел драстично изгуби тежина, односно за само 4 месеци, таа симна неверојатни 44 килограми.

За релативно кратко време, оваа диета ги надмина сите други во популарност, а целиот свет слушна за тоа благодарение на физичката трансформација на Адел. Во продолжение ви откриваме зошто нутриционистите сметаат дека оваа диета е многу ексцентрична, дури и нездрава.

„Интернет-диетата“, креирана и истражувана од нутриционистите Аидан Гогинс и Глен Метен, стана планетарно популарна кога британската пејачка Адел изгуби 44 килограми за четири месеци благодарение на неа. Некогашната англиска ѕвезда со прекумерена телесна тежина, доживеа физичка трансформација и целосно ја намали нејзината фигура благодарение на оваа специфична диета. Неделниот распоред се заснова на циклуси, а диетата е многу рестриктивна како во однос на калориите така и во однос на самата храна.

 Калориски внес

Првите три дена во неделата, калорискиот внес е 1.000 калории на ден, а добиваме калории од три пијалаци и еден класичен оброк направен од дозволената храна. Другите четири дена во неделата – калорискиот внес е 1.500 калории на ден, а калориите се добиени од три пијалаци и два класични оброци од дозволената храна.

Дозволени намирници

Исхраната се заснова на употреба на храна која го стимулира производството на сиртуин ензимите. Тоа влијае на метаболизмот со забрзување на согорувањето на калориите, а покрај тоа, ги штити клетките на телото и ги ублажува воспалителните процеси.

  • Риба: лосос, ракчиња
  • Зеленчук: целер, кељ, рукола, леќа, црвен кромид, цикорија
  • Овошје: урми, јаболка, боровинки, агруми (портокали, мандарини, лимони, грејпфрути)
  • Масти: маслиново масло, ореви
  • Зачини: магдонос, куркума
  • Друго: темно чоколадо со 75% какао, зелен чај, темно кафе без шеќер, црвено вино, зелен мача чај.

Ефекти на диети

Двајца автори ја испитувале оваа диета исклучиво на физички активни луѓе на дневна основа, и тие обично изгубиле три килограми за една недела за време на рестриктивната диета.

Според Гогинс и Матен, оваа диета е всушност специфична диета, а не драстично ограничувачка. Неговата цел е да го забрза метаболизмот и да го стимулира имунолошкиот систем – телото станува поздраво и со соодветна физичка активност има губење на тежината.

Позитивна страна

Позитивните аспекти на диетата се редовната физичка активност која го забрзува метаболизмот и согорувањето на калориите, како и употребата на храна која е богата со антиоксиданти.

Лоши страни на диетата

Диетата е многу рестриктивна во однос на исхраната, затоа што од она што е дозволено, тешко е да се направи нешто друго освен домашни напитоци. Исто така е многу рестриктивно во однос на калориите, 1.000 до 1.500 калории е тешко доволно за базалниот метаболизам. Не е погодна за сите луѓе, особено не за болните.

На организмот му треба нутритивно вредна храна секој ден во слична калориска вредност, а во оваа диета храна и калории се даваат според шемата за три дена на 1.000, потоа четири на 1.500 калории. Нутриционистите веруваат дека ова е погрешен начин ако целта е да се активира метаболизмот и да се забрза губењето на тежината.

Тие, исто така, негодуваат на фактот дека не се користат цели групи на храна, како месо, јајца, житарки и млечни производи.