Парите не растат на дрво, па затоа е важно да се заштитиме од вешти измамници кои можеби ќе се обидат да не убедат да им ги дадеме нашите тешко заработени пари. Овие измамници го знаат секој трик кога станува збор за манипулација со нас. Но, можеме да ги победиме во нивната игра со препознавање на знаците на опасност.

Ние сме тука за да помогнеме, и наведовме некои од предупредувачките знаци што можат да ви помогнат да идентификувате дали лицето што ви приоѓа е всушност измамник.

Проценете дали нивните ветувања се премногу добри за да бидат вистинити.

Кога продавачот ќе ви каже дека можат да ви дадат висок профит без апсолутно никакви ризици, бегајте!. Многу пари за ништо се премногу добри за да бидат вистинити, и секоја инвестиција вклучува некаков ризик.

Експертите, исто така, предупредуваат за луѓето што велат работи како: „Нема шанси да изгубите пари овде“. Ова е дел од нивниот обид да ве намамат.

Обрнете внимание на тоа дали се обидуваат да ве шармираат и дали остваруваат контакт со очите.

Еден експерт вели дека измамниците се добри во непречено зборување и оставаат добри први впечатоци. Но, ние мора да избегнеме да бидеме потресени од нивните пријатни зборови и треба да и веруваме на интуицијата ако ни вели нешто не е како што треба.

Друг знак на кој треба да внимавате е интензивниот контакт со очите. Експерт објаснува дека измамниците се обидуваат да ја освојат вашата доверба гледајќи во вас на љубезен начин, правејќи да се чувствувате добро и давајќи ви чувство на вредност.

Бидете свесни дека тие можат да ги користат вашите несигурности и емоции против вас.

Овие криминалци имаат тенденција да ги пленат вашите најлоши особини. Тие прават да се чувствувате лошо кога одбивате да им верувате и ја истакнуваат вашата несигурност со тоа што прават да се чувствувате неспособни кога не разбирате.

Тие, исто така, се повикуваат на алчноста на една личност нудејќи одлични, но лажни, зделки. Во случај на неуспешни инвестиции, тие предизвикуваат страв кај своите жртви и ги обесхрабруваат да се жалат во полиција.

Забележете како се справуваат со одбивање.

Игнорирањето на зборот „Не“ е универзален сигнал што значи дека не треба да и верувате на некоја личност. Според експертите, одбивањето да се прифати зборот „не“ подразбира дека лицето сака да ја преземе контролата.

Исто така, треба да внимавате на продажните тактики под висок притисок, каде што сте принудени да правите набавки или инвестиции без да размислите добро. Овие измамници обично ве принудуваат да дејствувате веднаш, или понудата ќе истече.

Внимавајте на прашања за вашите лични податоци.

Повеќето измамници, најверојатно, ќе бараат готовински трансакции или плаќања, бидејќи чековите оставаат трага. Барањето за вашите лични информации како вашата сметка и матични броеви, се исто така вообичаени меѓу измамите.

Ако добиете повик или е-пошта со известување дека имате проблем со вашата сметка, и тие можат да го поправат тоа, но треба прво да ги знаат вашите лични податоци, не паѓајте во нивна стапица.

Исклучете го телефонот или не отворајте ги приложените датотеки за е-пошта, бидејќи тие можат да бидат вируси кои собираат лични податоци од вашиот компјутер.