Доколку се најдете во ситуација за добиете труење со храна, апритоа летате со авион, постојат неколку трикови кои треба да ги знаете за да го преживеете она што се ќе чини дека ќе изгледа како најдолгиот лет на кој сте биле.

Бидете подготвени:

1. Спакувајте со вас соодветни лекарства

Доколку сте во можност, пред вашиот лет, застанете во најблиската аптека и купете соодветни лекарства кои помагаат за контролирање на дијареја, приота може делумно да го третираат симптомот на труење, односно кои на природан база ќе го одбранат организамот од токсинот.

2. Побарајте помош од стујардесите

Стјуардесите во авионот ќе бидат вашите најголеми сојузници доколу се соочите со ваква непријатна ситуација за време на летот. Доколку се почувствувате лошо, обрате се за помош на персоналот. Тие се обучени да ви помогнат и притоа може да ви помогнат да отидете до тоалет, воедно давајќи ви ги потребните средства за интервенција.

Одговорете им на прашањата што сте јаделе и дали труењето настанало од храната во авионот или пак од нешто што пред летот го имате јадено.

3. Земете чаша мраз

Поради сите повраќања и гадење, вашето тело станува дехидрирано. Обидете се да пиете што е можно повеќе вода, Спрајт и ѓумбир, но ако не можете да ги задржите течностите, побарајте персоналот да ви донесе чаша со мраз. Коцките лед ќе ви помогат да останете хидрирани, додека се борите со непријатни грчеви во стомакот.

4. Прескокнете го оброкот што го служат за време на летот

Дигестивниот тракт не може да ја вари храната и да функционира правило, кога организамот се соочува со труење од храна. Дури и доколку неколку дена пред летото сте се соочиле со труење и истото поминало, сепак се препорачува дека најдобро е да го прескокнете оброкот за време на летото, Најдобро е да се придржувате до банани, ориз, јаболка и парче леб, односно храна која ќе ве засити доволно, без да го надразни оргазанимот.