Јога за лицето: Апсолутно бесплатна и ефикасна алтернатива на пластична хирургија

Дали некогаш сте слушнале за фејсбилдинг или јога за лицето? И ова, патем, е уште еден ефикасен начин за зачувување на тонусот и еластичноста на кожата долго време, а сето тоа се должи на активната обука на мускулите на лицето. Секој може да го „моделира“ неговото лице, а прекрасната Лурдес Доплито ќе ве научи да го правите тоа правилно. 67-годишната жена е родена на Филипините и има развиено уникатна програма за лице. Одвојте само 20 минути на ден и гледајте како доживувате трансформација на лицето.

Масажа на челото

Оваа едноставна вежба ќе ви помогне да ги релаксирате мускулите на лицето и да ги подготвите за понатамошна обука. Опуштете се и затворете ги очите. Врвовите на средните прсти на десната и левата рака лесно го масираат центарот на челото (т.н. „трето око“), почнувајќи од носот и достигнувајќи ги корените на косата. Правете таква масажа околу 2 минути.

Подигнете ги веѓите

Оваа вежба ќе помогне за зајакнување на мускулите на челото и горните очни капаци, правејќи ја кожата еластична. Ставете ја дланката под веѓите, притиснете ги и повлечете ги нагоре. Земете длабок здив и полека издишувајте. Потоа погледнете надолу во градите, притискајќи ги веѓите.

Длабок здив, почувствувајте ја напнатоста на мускулите и останете во оваа позиција неколку секунди. Полека дишете и тргнете ги рацете од лицете. Направете 3 кратки повторувања без да заборавите правилно да дишете.

Подвижен молив

Оваа едноставна вежба најдобро ќе ги зајакне мускулите на образите, усните и вратот. Ставете молив помеѓу усните. Потоа вдишете, туркајќи го со брадата напред. Подигнете ја брадата и насмевнете се со кревање на образите.

Држете во оваа позиција 2 секунди, потоа релаксирајте ги образите и брадата за 2 секунди и почнете да повторувате. Не заборавајте дека моливот останува помеѓу усните! Направете 20 кратки повторувања.

Кревање на лажица

Издишете, длабоко вдишувајте низ носот и останете така 5 секунди. Издишете. Свиткајте ги усните навнатре, како и со претходната вежба и ставете ја лажицата помеѓу нив (рачката е помеѓу усните). Подигнете ја лажицата нагоре, помагајќи си со долната вилица. Насмевнете и кревајте ги образите. Држете ја оваа положба 2 секунди. Потоа опуштете ги образите, сè уште држете ја лажицата со усните и почнете да повторувате. Правете ја оваа вежба најмалку 10 пати.

Дување балон

Последната вежба е речиси детска, но совршено ги тонизира мускулите и кожата на лицето и вратот. Длабоко вдишете со носот и издишете со устата во балон. Дозволете воздухот да се врати во устата – идеално ги масира мускулите во областа на устата! Повторете ја оваа вежба 3 пати, а потоа не правете никакви имитациони движења неколку минути.

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *