Истражувањата покажаа дека конзумирањето на одредени видови храна и пијалоци му помага на организмот да се ослободи од штетните материи.

Лук

На лукот му се припишуваат многу лековити својства. Луѓето го нарекуваат природен антибиотик, средство за чистење на дишните патишта, моќна билка со антиканцерогено и антиинфламаторно дејство што ги потиснува габите и одредени вируси.

Содржи алицин, кој ги уништува респираторните инфекции, а многу истражувања покажаа дека тој е ефикасен помагател во чистењето на белите дробови кај пушачите, но и поранешните потрошувачи на тутунски производи.

Лукот дава вкус на многу јадења, а има најмногу лековити својства кога се јаде суров. Сепак, имајте на ум дека поголеми количини лук не се препорачуваат за луѓе кои имаат проблеми со желудникот и дигестивниот систем.

Ѓумбир

Многу лековити својства доделуваат ѓумбирот. Го зајакнува имунолошкиот систем, го подобрува варењето на храната, ја намалува подуеноста, ги намалува воспалителните процеси во телото и ги отстранува токсините од белите дробови и остатокот од телото, поради што се препорачува за (поранешни) пушачи.

Иако овој туберозен корен од арома на лимон потекнува од Југоисточна Азија, во последниве години тој е сè поприсутен на домашиот пазар. Најчесто се користи за правење чај или додавање на здрави пијалоци, а може да се користи и како зачин во солени и слатки јадења.

Ѓмбирот е многу потентен. Не треба да јадете повеќе од парче ѓумбир со големина од околу два сантиметри дневно. Ако не сте сигурни за точната доза, консултирајте се со вашиот лекар или нутриционист.

Куркума

Вметнете куркума во вашата исхрана без оглед дали имате при рака свежо парче или зачин во прав. Некои студии покажаа дека овој растителен вид од семејството ѓумбир го подобрува чистењето на белите дробови од штетни материи како резултат на пушење или живеење во загадена област. Покрај тоа, ги спречува респираторните заболувања.

Куркумата традиционално се користи за кари и други индиски јадења, подготовка на златно млеко и разни здрави смути. За да уживате во антиинфламаторните придобивки од куркумата, измешајте ја со малку црн пипер.