Одржувањето на хигиената во домот, особено во кујната е секогаш тешка задача. Особено кога станува збор за мијалникот и одводот, кои со текот на времето се затнуваат и предизвикуваат непријатна миризба во просторот.

За оваа цел, денес ви претставуваме едно лесно и природно решение, благодарение на кои брзо и ефикасно ќе го одзатнете одводот.

Златен трик како брзо да го одзатнете одводот

Измешајте 200 гр сода бикарбона со сол, а добиениот прав исипете го одводот. Следно затоплете 150 мл оцет и додадете го по поставениот прав. Во оваа фаза, состојките ќе реагираат, создавајќи пена, што е сосема нормално.

Откако хемиската реакција ќе стивне, исипете големо количество на варена вода во канализацијата, што ќе го измие одводот.

Оцетот треба да биде умерено затоплен, не да го доведете до точка на вриење и не штедете на топлата вода, одводот треба да биде темелно измиен.