Инфекција на бубрези: Како да ја третирате во домашни услови и кои симптоми се алармантни

Инфекција на бубрезите (пиелонефритис) е вид на инфекција на уринарниот тракт што генерално започнува во уретрата или мочниот меур и патува до едниот или двата бубрега. Ако не се лекува правилно, може трајно да ги оштети вашите бубрези или бактериите може да се прошират во крвотокот и да предизвикаат опасна по живот инфекција.

Најчести причини за инфекција на бубрези и нивни симптоми

Причини за инфекција на бубрези

Симптоми

 • Треска
 • Треперење
 • Болки во грбот, страничното (крило) или препоните
 • Стомачна болка
 • Често мокрење
 • Силен, упорен нагон за мокрење
 • Чувство на печење или болка при мокрење
 • Гадење и повраќање
 • Гној или крв во урината (хематурија)
 • Урина која мириса лошо или е заматена

Причини

 • Ако сте жена: Уретрата е пократка кај жените отколку кај мажите, што го олеснува патувањето на бактериите од надвор од телото до мочниот меур. Близината на уретрата до вагината и анусот создава и повеќе можности за влегување на бактериите во мочниот меур. Еднаш во мочниот меур, инфекцијата може да се прошири на бубрезите. Бремените жени имаат уште поголем ризик од инфекција на бубрезите.
 • Блокада на уринарниот тракт: Ова вклучува сè што го забавува протокот на урина или ја намалува вашата способност да го испразните мочниот меур при мокрење – вклучувајќи камен во бубрег, нешто ненормално во структурата на уринарниот тракт или, кај мажите, зголемена простата.
 • Ослабен имунолошки систем: Ова вклучува медицински состојби што го нарушуваат вашиот имунолошки систем, како што се дијабетес и ХИВ. Одредени лекови, како што се лекови земени за да се спречи отфрлање на трансплантирани органи, имаат сличен ефект.
 • Oштетување на нервите околу мочниот меур: Оштетувањето на нервите или ‘рбетниот мозок може да ги блокира сензациите на инфекција на мочниот меур, така што не сте свесни кога напредува кон инфекција на бубрезите.
 • Користење на уринарен катетер за одредено време: Уринарни катетри се цевки што се користат за исцедување на урина од мочниот меур. Можеби имате поставен катетер за време и по некои хируршки процедури и дијагностички тестови.
 • Состојба што предизвикува урина да тече на погрешен начин: Во везикуреретерен рефлукс, мали количини на урина течат од мочниот меур назад во уретерите и бубрезите. Луѓето со оваа состојба имаат поголем ризик од инфекција на бубрезите за време на детството и зрелоста.

Како да ја третирате инфекцијата на бубрезите во домашни услови

Домашен лек за инфекција на бубрези

Консумирајте многу вода и пијте природен сок од брусница. Избегнувајте ја консумацијата на кафе и алкохол. Консумирајте пробиотици и витамин Ц, како и природни сокови од магдоснос и јаболка. Практикувајте и домашни купки подготвени со Епсом сол (магнезиум сулфат).

Кога да посетите лекар?

Посета на лекар за инфекција на бубрези

Ако искусувате било кој од загрижувачките знаци или симптоми, ако се лекувате од инфекција на уринарниот тракт, но знаците и симптомите не се подобруваат, веднаш закажете лекарски преглед.

Тешка бубрежна инфекција може да доведе до опасни по живот компликации. Побарајте итна медицинска помош ако имате симптоми на бубрежна инфекција во комбинација со крвава урина или гадење и повраќање.

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *