Вистинскиот мед е неверојатно корисен за нашето здравје. Но, не сите трговци се чесни и понекогаш на купувачите се обидуваат да им подметнат лажен т.е вештачки мед со лош квалитет.

Во продолжение откријте како лесно може да го распознаете природниот од вештачкиот мед.

Разлики меѓу природен и вештачки мед

Природен мед

 • Има силна арома
 • Предизвикува топло чувство на грлото
 • Има природни примеси (полен, прополис, восок)
 • Има мека текстура
 • Нема пена

Вештачки мед

 • Има слаб или никаков мирис
 • Не предизвикува топло чувство на грлото
 • Нема примеси
 • Има груба текстура
 • Се разлева веднаш во садот
 • Има пена

Истовремено, може да го измеште медот со вода. Вистинскиот мед нема да се раствори. Доколку додадете 2-3 капки јод, растворот нема да добие сина боја.