Дрвјата комуницираат меѓусебно: Работи што треба да ги знаеме пред да одиме во шума следниот пат

Малку необично за Мај, но сè уште е прилично свежо, па дури и во изминатиот месец температурата честопати беше под годишниот просек. Со нестабилна, променлива и дождлива пролет, не е ни чудо што многумина веќе со нетрпение ги очекуваат сончевите денови, лето и одмори. Дождот може да одложи некои од нашите патувања и да наруши некои планови за викендот, но во меѓувреме шумите станаа зелени и нашето опкружување, по хибернацијата, повторно е преплавено со прекрасни сцени. Вистинско време е да се опуштите во природа.

Фактот дека го читате ова, на некој начин, веќе значи дека сте поврзани со природата и дека се грижите за околината. Токму оваа врска е исклучително важна бидејќи во човечката природа е да се грижиме повеќе за дугите отколку за себеси.

Сепак, она што можеби не сте го знаеле е дека самите природни заедници многу добро се грижат едни за други. Шумите, на пример, не се само групи дрвја, одделни индивидуи, туку екосистеми чии „членови“ се во можност да комуницираат едни со други и да се грижат едни за други, дури и кога се од различни видови. Како го прават ова, откри Сузана Симард во своето истражување, а разни начини на комуникација подоцна беа потврдени од други научници во нивните експерименти.

Дрвјата комуницираат едни со други преку мицелиум, тенки нишки од габи кои формираат вистинска мрежа помеѓу корените под земја. Поголемите и постарите „мајки дрвја“ можат да разменуваат разни хранливи материи, јаглерод, азот, фосфор и вода преку оваа мрежа со помалку развиени дрвја кои немаат доволен пристап до сонцето. На овој начин, јазлите на “мајчиното дрво” се поврзани со стотици други, што ја зголемува шансата за преживување дури до четири пати. Покрај хранливите материи, тие разменуваат и други информации како сигнали за одбрана. Дрвјата во шумата всушност разговараат едни со други. И тоа со причина. Малите нарушувања во заедницата лесно се компензираат преку комуникација и соработка, но има ограничување каде на шумите им е потребна и наша помош.

Запомнете, оставете само траги од вашите чекори во природата! Соберете го ѓубрето, заштитете ја природата и бидете одговорни!

Прекумерното сечење, особено на многу старите дрвја кои служат како јазли и извор на информации ја прави шумата ранлива и може да предизвика колапс на целиот екосистем. Старите шуми се библиотеки на гените, со зачувување на нив, и даваме простор на мајката природа да се лекува таму каде што е потребно.

Шумите се важна алка во хидролошкиот циклус, тие се живеалишта на дивиот свет, а исто така ги држат и стакленичките гасови под контрола. И ние сме дел од тој свет, и нашиот систем е дел од природниот систем. Преку експлоатација на природните ресурси, ја нарушуваме рамнотежата, чии последици потоа самите ги чувствуваме.

Пред да излезете на море ова лето или да продолжите со истражување на крајбрежјето, острови, шармантни медитерански места и затскриени плажи, побарајте пауза од градскиот метеж во една од нашите прекрасни шуми.

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена.