Врската меѓу татковците и ќерките е посебна од уште од првиот ден. Како што растат девојчињата и стануваат девојки, мажите влегуваат и излегуваат од нивниот живот, но еден е секогаш покрај нив- нивниот татко.

Таткото е клучна фигура во растењето на секое дете. И покрај тоа што татковците знаат само за машките работи, постојат неколку мали вредни работи кои може да ги пренесат на нивните ќерки:

1. Не плашете од менувањето пелена

Хигиената мора да се одржува, па затоа одвојте малку време да се едуцирате за тоа. Прашајте ја вашата партнерка за помош или акушерката за оние работи за кои не сте сосема сигурни. Нема потреба да бидете срамежливи.

2. Научете ја да го користи зборот „вагина“

Се разбира, на многу мажи им е многу полесно да го користат терминот „долу“, но факт е дека вашата девојка или девојчиња треба да бидат едуцирани за нивните сексуални органи. Научете ги да го користат зборот „вагина“ и правилно да објаснат зошто треба да се избришат по мокрењето и да се чуваат чисти.

3. Научете да правите фризури

Немој веднаш да претпоставите дека сето поврзано со вашата ќерка е обврска на нејзината мајка. Некои девојчиња сакаат коњско опавче, други сакаат плетенка. Не мора да бидете експерт, но научете барем една едноставна фризура.

4. Потенцирајте ја нејзината убавина, но и дека вреди многу повеќе од тоа

Убаво е да й кажете на вашата ќерка дека е убава, но исто така не заборавајте секогаш да ја потсетите дека е и паметна, храбра, креативна и силна. Научете ја својата ќерка дека убавината не е единствената причина да им суди на луѓето.

5. И една девојка може да биде „сам свој мајстор“

Постојат многу корисни вештини што некој може да ги научи во домаќинството, но некои од овие вештини се расчленети по род. Додека девојките учат да печат и чистат, момчињата учат како да прават едноставни поправки на автомобили или да менуваат гума на велосипед. Не дозволувајте тоа да биде реалност во вашиот дом. Ангажирајте ја вашата ќерка во едноставни вештини како промена на гума или поправка на тоалет и подгответе ја за иднината.

6. Вие сте нејзин пример кога станува збор за мажите

Што и да се случи за во вашиот родителски однос меѓу вас и вашата ќерка (или ќерки), запомнете дека вие сте еден од најважните примери за машка улога во нејзиниот живот. Децата се како сунѓери и вашата ќерка учи за момчињата и како треба да се третираат жените, гледајќи ве токму вас. Затоа, бидете внимателни во она што го зборувате околу нив и внимавајте како се однесувате. Може да имате поголемо влијание отколку што мислите.

7. Покажете ја вашата чувствителна страна

Кога девојчињата стануваат повозрасни, тие обично се обраќаат кон мајка им за своите проблеми затоа што мислат дека нивниот татко нема да ги разбере. Ако навистина сакате да бидете поддршка за вашата ќерка, покажете од почеток дека имате и чувствителна страна. Играјте со неа, присуствувајте на нејзините детски забави, читајте приказни пред спиење и плачете кога ќе се случи нешто тажно.

8. Нема разлика помеѓу тоа што можат да направат девојките и што можат момчињата

Девојките и момчињата не се толку различни. Многу девојки обожаваат да одат на риболов и да кампуваат со нивниот татко.

9. Дозволете вашата врска со вашата сопруга да им биде пример на вашите ќерки

Вие и вашата сопруга ја учите вашата ќерка за врските. Со оглед на тоа дека живееме во свет во кој жените лесно се жртви на насилство, неверојатно е важно вашата ќерка да знае како изгледа еден здрав однос. Учете ја дека врските се засноваат на меѓусебно почитување и еднаквост со тоа што ќе го покажете преку директен и реален пример со вашата врска. Запомнете, децата апсорбираат сè!