Овој чоколаден колач со неверојатен вкус, се топи во уста како шеќерен памук. Воедно неговата лесна подготовка го прави уште дополнително неодолив, а еве како може да го приготвите уште денес.

Чоколаден колач

Овој чоколаден колач со неверојатен вкус, се топи во уста како шеќерен памук. Воедно неговата лесна подготовка го прави уште дополнително неодолив, а еве како може да го приготвите уште денес.
Вкупно време1 ч
Оброк: Десерт
Кујна: Американска
Клучни зборови: чоколаден колач
Порции: 4

Состојки

За пандишпанот

  • 400 гр брашно
  • 250 гр путер
  • 4 супени лажици какао
  • 100 гр шеќер

За филот

  • 4 јајца
  • 150 гр шеќер
  • 100 гр кисело млеко
  • 500 гр урда
  • 2 ванили

Начин на подготовка

  • Најпрво ги земаме состојките кои се неопходни за пандишпанот, ги додаваме во еден длабок сад и добро мешаме. Путерот е потребно да биде на собна температура.
  • Одделно од оваа смеса, во блендер или со пасатор, ги мешаме состојките наменети за филот, до добивање на соединета смеса.
  • Потоа, земаме сад со дно кое може да се одделува. Ја премачкуваме неговата површина и нанесуваме од трошките од какао, односно од смесата за пандишпанот, следно одозгора од смесата за филот и на крај повторно од првата смеса.
  • Го поставуваме колачот да се пече 50 минути, на температура не повеќе од 180°C.
    Пред сервирање, почекајте десертот да се излади.