Кога почесто ви се јаде одредена храна или сакате специфичен вкус, треба да знаете дека сите овие потреби се показатели дека на вашето тело му недостасува некој витамин или се случуваат некои други промени.

Ако ви се јаде солено

Инфекцијата се смирила, но воспалителниот процес се засилил, најпрво во урогениталниот систем.

Ако ви се јаде слатко

Исцрпени сте и потребна ви е брза доза на енергија – гликоза. Подобро е да земете мед или темно чоколадо и да го опремите вашето тело со здрава енергија.

Ако ви се јаде кисело

На телото му е потребна стимулација на црниот дроб или жолчното ќесе. Вклучете лимон или брусница во вашата исхрана.

Ако ви се јаде горчливо

Проблемот е во желудникот и цревата. Потребна ви е детоксикација.

Ако ви се јаде луто

Лутата и зачинета храна е одлична за дигестијата, но никогаш не треба да ја земате на празен стомак.

Ако ви се јаде свеж зеленчук

Може да имате проблеми со црниот дроб или гастритис. Свежата храна ќе ви помогне да го смирите стомакот.

Ако ви се јадат семки од сончоглед

На вашето телото му недостасуваат антиоксиданти.

Ако ви се јаде морска храна

Можеби имате недостаток на јод.