„Ако пчелите исчезнат, луѓето ќе исчезнат“: 7 работи што не сте ги знаеле за највредните инсекти на планетата

Алберт Ајнштајн предупреди: „Ако пчелите исчезнат, човекот нема да има повеќе од четири години живот“. Ова предупредување не изненадувачко ако се знете дека пчелите се најважните опрашувачи на растенијата на Земјата и клучно за производството на храна.

Иако денес има 20.000 различни видови пчели на Земјата, поради климатските промени и прекумерната употреба на инсектициди и пестициди, нивниот број драматично се намалува. Затоа Обединетите нации го прогласија 20 мај за Светски ден на пчелата.

Како можете да им помогнете на пчелите?

  • Засади цвеќиња богати со нектар
  • Избегнувајте употреба на пестициди во земјоделството
  • Купете мед од сигурни пчелари кои знаат што прават и како да ги заштитат овие вредни инсекти

Седум интересни факти за пчелите:

1. Пчелите имаат пет очи, шест нозе и два пара крилја. Тие мавтаат со крилјата 200 пати во секунда.

2. Во сандакот може да се најдат од 10 000 до 60 000 пчели, и само една кралица.

3. Кралицата може да положи до 2000 јајца во сезона, односно во Мај и Јуни. Несе околу 200 000 јајца годишно.

4. За да се произведе еден килограм мед, една пчела треба да внесе три до четири килограми нектар во сандакот. Треба да се напомене дека пчелите цицаат само околу 0,002 мг нектар од еден цвет.

5. Пчелата лета со просечна брзина од 24 до 32 километри на час. Може да биде оддалечен до осум километри од сандакот и лесно да го најде патот назад.

6. Истражувањата покажаа дека пчелите живеат на Земјата повеќе од 30 милиони години.

7. Просечниот животен век на пчелата е од 50 до 60 дена во лето и до 150 дена во зима.

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена.