Неодамна на американскиот форум Редит се разви интересна дискусија за за ужасните квалитети што може да ве натераат да се оддалечите од некоја личност што ги поседува истите.

Корисниците го споделија своето животно искуство и како ја препознаваат „нарцисоидноста“ кај нивните пријатели или роднини. И се чини дека некои луѓе едноставно уживаат да бидат неучтиви и груби.

За таа цел, за денес ви откриваме 9 знаци кои откриваат дека некој не е добра личност и кое е психолошкото објаснување зад тоа однесување:

1. Избегнување на одговорност

„Избегнување на вашите одговорности и префрлање на вината на некој друг“ се смета за една од најлошите особини. Стравот од преземање на каков било вид одговорност може да предизвика психолошко нарушување.

Личноста, на пример, може да има напад на паника секогаш кога несвесно ќе сфати дека треба да преземе одговорност. Тоа може да се случи од различни причини:

 1. Ниска толеранција кон негативни емоции
 2. Недостаток на храброст
 3. Ниска самодоверба
 4. Страв од грешки и страв од неуспех

2. Неспособност за прифаќање на критики

Никој не сака да биде критикуван. Боли, но понекогаш луѓето дури и не можат да ги проголтаат едноставните вистини за себе. Но, да се биде отворен за примање нови информации за себе значи можност за промена кон подобро. И ако можеме да критикуваме, можеме да растеме. Но, сè уште постои прашањето зошто некои луѓе можат да бидат толку затворени:

 1. Тие не рационализираат.
 2. Тие не сакаат да даваат изговори.
 3. Тие не го минимизираат проблемот.
 4. Тие не сакаат да ја откријат нивната вина.

3. Исмевање на туѓиот изглед

Луѓето честопати се навредуваат едни со други намерно, а емоционалните лузни од овие навреди може да траат подолго време. Луѓето имаат потреба да се чувствуваат над од останатите, но понижувањето не е вистинскиот начин да го постигнете тоа

Исмевањето на луѓето за неговиот изглед или ставови може да предизвика огромен проблем за обете страни. Тешко е да се справите со вашиот гнев кога ќе слушнете дека некој да ве исмева или да ве малтретира. Во секој случај, подобро е да:

 1. Направите контакт со очите и паузирајте веднаш.
 2. Одете подалеку и не реагирајте.
 3. Намалете го вашиот контакт со агресорот.

4. Неспособност за извинување

Доколку погрешивте нешто, не е толку страшно. И ако сте повредени, тоа го заслужувате. Вакви зборови можат многу да повредат една личност. Наместо извинување, добивате агресија. Јавното мислење потврдува: „Мразам кога некој ќе даде нејасно „извинување“.

Причината зошто го прават тоа може да варира:

 1. Тие се плашат од преземање одговорности.
 2. Тие не сакаат да чувствуваат срам што може да биде навистина неподнослив за нив. Така, секој пат кога ќе се обидат да ја направат ситуацијата уште полоша, отколку да ја уништат совршена слика за себе.

5. Непочитување на луѓето и нивната работа

Да не се почитуваат и да се потценуваат луѓето и нивната работа во ниту еден случај не е добро. Луѓето кои честопати се однесуваат со непочитување кон другите, може да имаат:

 1. Форма на самозаштита, бидејќи самите тие се чувствуваат несигурно.
 2. Различен стил на комуникација кој лесно предизвикува недоразбирања

6. Лицмереност

Среќавате некој кој можеби убаво разговара со вас, па дури и ве поканува на кафе, но подоцна откривате дека зборувале навистина лоши работи зад вашиот грб.

Лицемерните луѓе можеби не го сакаат и почитуваат соговорникот, но немаат никој друг во моментот или се плашат на соочување и агресија.

Подобро е:

 1. Најпрво, потврдете ги вашите сомнежи и не брзајте со обвинувањата.
 2. Оддалечете се од оваа личност.
 3. Избегнувајте ја одмазда.
 4. Имајте искрена и отворен разговор со оваа личност.

7. Применување на одредени правила за одредени луѓе, но не и на самите нив

Лицемерието не е резултат на двојни стандарди, туку ситуација при која  се преправате дека имате свои принципи, кога всушност ги немате. Да се ​​каже една работа, а да се напрви сосема спротивното, не е реткост кај неучтивите луѓе.

Зошто се случува:

 1. Најдобар начин за да добиете репутација за правичност е да бидете фер. Но, бидејќи ова е полесно кажано отколку направено, ние почесто го избираме изгледот пред реалноста.
 2. Самозалажување. Бенџамин Френклин потврди дека луѓето прават многу малку напор за да добијат вистински доказ при донесувањето одлуки. Освен тоа, луѓето имаат тенденција да размислуваат многу за себе и да ја занемарат слабоста и неуспесите.
 3. Само-незнаење. Психолошките истражувачи откриле дека луѓето се точни во нивните перцепции за другите, но генерално се неточни во нивните перцепции за себе.