5 знаци кои откриваат дека се наоѓате во нездрава љубовна врска или брак

Здравите врски можат да бидат моќни темели на здрав ментален и емоционален раст и љубов. Нездравата врска од друга страна носи токсичност и незадоволство. Сепак, понекогаш е тешко да ги видите сите знаци и предупредувања ако сте во врска со некој што апсолутно ве шармирал.

Токму за оваа цел, денес ви откриваме според кои 5 клучни знаци, според американските психолози, може да откриете и утврдите дали се наоѓате во нездрав и токсичен љубовен однос, кој само дополнително ќе ви наштети во животот:

1. Постојано ве критикува и ја намалува вашата вредност

Дали вашиот партнер често ги намалува вашите вредности? Тој се однесува како да е „паметен“, а вие „глупава“ во вашата врска? Дали премногу често го критикува вашиот изглед? Дали тој секогаш се обидува да пронајде грешка во некоја ваша постапка, вклучувајќи го и обичното миење садови? Дали ве исмева во јавноста? Сите овие се приказни за нездрава врска. Здрава врска е оној во кој се охрабрувате и поддржувате и цените едни со други. Не можете да растете и да се развивате како личност ако некој постојано ве навредува.

2. Не се чувствувате безбедно во вашата врска

Иако ова, се разбира, се однесува и на вашата физичка безбедност, подеднакво како и на вашата емоционална безбедност. Можете ли да му кажете на вашиот партнер што мислите и да му се доверите себеси без страв од презир или омаловажување? Дали се чувствувате безбедно откривајќи му ги своите стравови и интимни чувства и мисли?  Ако не можете искрено да разговарате за ништо со него или не ја чувствувате потребната поддршка, тогаш таа врска може лесно да пропадне или да се чуствувате празно доколку останете во истата.

3. Се чувствувате отфрлено

Дали вашиот партнер вложува напор и одвојува време да помине со вас? Да се ​​поврзе со вас? Или се чувствувате како кажаното „далеку очите, далеку од срцето“, веднаш штом тој ќе отиде со неговите пријатели или на службено патување? Разделбата се случува во време кога еден од партнерите нема мотивација или не сака да го вложи своето време, енергија, но и чувствата во врската. Секако, има подеми и падови во сите врски, но она што ја одржува врската здрава е што и двете страни се активно вклучени во врската. На пример, ако има проблем, тој треба да се реши за да бидат задоволни обете страни.

4. Зависност од врската

Според американските психолози, зависност од врска е кога „една личност припаѓа во нефункционална, еднострана врска каде што едниот партнер се потпира на другиот за да ги исполни скоро сите свои емоционални потреби“. Дали постојано се жртвувате за вашиот партнер без да добиете ништо за возврат? Дали постојано го оправдувате неговото непочитување кон вас? Дали вашето расположение зависи од тоа како се однесува вашиот партнер кон вас? Ако е така, време е да прекинете и да станете независни.

5. Несогласување околу основните вредности

Вие сакате да стапите во брак, но вашиот партнер не. Вие сакате деца, но тој не ги сака. Вие сакате да заштедите пари за нов дом, но тој сака да ги потроши на одмор. Тој е религиозен, а вие не сте. Сакате да бидете физички активни, но тој не сака или ве спречува да го сторите тоа. Сите овие се примери на одредени вредности што, на крајот, ќе предизвикаат конфликт и ќе бидат извор на постојан раздор. Некои парови може да ги надминат , но за некои парови тие се само почеток што води кон подлабок ментален, физички и емоционален раздор.

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *