5-те рани симптоми на дијабетес, кои никој не ги забележува – Внимавајте пред да биде предоцна

Дијабетесот е таква здравствена состојба што не му дозволува на организамот да го балансира нивото на шеќер во крвта, така што произведува недоволно инсулин. Доколку многу рано откриете дека имате дијабетес, можете значително да ги симптомите со промена на животниот стил.

Еве кои 5 симптоми укажуваат на дијабетес во рана фаза:

1. Често уринирање

Еден од најчестите симптоми на дијабетес е потребата често да отидете во тоалет. На овој начин телото се обидува да се ослободи од вишокот на шеќер во крвта, а поради фактот што бубрезите се преоптоварени, телото се обидува да оддели шеќер преку урината.

2. Заматен вид

Поради високото ниво на шеќер во крвта, леќите на очите стануваат подуени, што резултира со заматување на видот. Како што дијабетесот ги засегнува нервите, кои се одговорни за солзите, очите може постојано да бидат суви.

3. Силен глад

За време на првата фаза од дијабетес, пациентите се чувствуваат исклучително гладни. Ова се должи поради тоа тоа што шеќерот во крвта не достигнува до клетките и истите не можат да произведуваат енергија, што резултира со постојано чувство на огромен глад. Исто така може да бидете и постојано жедни.

4. Слабеење без причина

Човек слабее кога ги елиминира вишокот на течности од телото. Ова исто така е симптом на дијабетес.

5. Лош здив

Дијабетесот може да предизвика и лош здив. А понекогаш со цел да ги намалите шансите и ризикот за појава на ова заболување, е да практикувате балансирана исхрана.

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *