Според  фенг-шуи, одредени предмети можат да предизвикаат сиромаштија и несреќа. Чувањето на овие истите во домот може негативно да влијае на протокот на енергија со внесување немири и расправии во животот на сопствениците.

Ако сакате да привлечете среќа, благосостојба и радост, исфрлете ги овие предмети веднаш од домот:

1. Огледало наспроти креветот

Постои верување дека огледалото поставено наспроти креветот привлекува негативни влијанија што лошо ќе се одразат на врската или бракот. Огледалата не се забранети, но најдобро е да се избере било кое друго место за негово поставување.

2. Овенати цвеќиња

Растенијата претставуваат раст и развој и пријатно и освежувачки е да имате прекрасен букет сезонски цвеќиња во вазна, но тие може да го нарушат протокот на добра енергија. Понекогаш не забележуваме, па цвеќињата венеат во вазна и симболиката се претвора во спротивност – почнува да го блокира растот и не дозволува развој во која било насока.

Овенатите цвеќиња стагнираат, па затоа треба да ги исфрлите од вашата куќа.

3. Стари, скршени технички уреди

Сите сме добро свесни за ситуацијата во која наместо да го фрламе расипаниот телефон, главно го заштедуваме, сметајќи дека можеби ќе ни треба повторно некогаш во иднина, иако тоа никогаш не се случува. Таквите уреди обично завршуваат во кутија, и онаа под креветот. Вакви работи носат лоша енергија и лошо расположение.