Албинизамот е вроден недостаток на меланин што резултира со недостаток на бои во кожата, косата, крзното и ирисот на окото. Кај луѓето, на секои 20 илјади новороденчиња има едно албино дете. Чудно, во Африка, на југот од Сахара, тие се раѓаат почесто. Исто така е интересно дека не само луѓето можат да бидат албино – животните исто така може да бидаталбино. Веројатно не е лесно да се биде бел тигар, бел був или бела жирафа во дивиот свет.