Природата е најдобриот уметник што создава ремек-дела кои едноставно се незаменливи и без конкуренција. Да ги земеме, на пример, камењата и минералите што луѓето ги наоѓаат во различни делови на светот – секој од нив е единствен и уникатен на свој начин.

Токму во продолжение погледнете ги едно од најневеројатните ретки природни камење кои некогаш биле пронајдени, а кои со нивниот изглед едноставно оставаат без зборови!

1. Бизмут

2. „Царот на Уругвај“ (Виолетов геод)

3. Опал „Огнено зајдисонце“

4. Опал „Вселена“

5. Опал „Океан“

6. Петрифајд опал

7. Австралиски црн опал

8. Флуорит

9. Кварцна роза

10. Бурмански турмалин

11. Сцолецит

12. Титански кварц

13. Азурит

14. Турмалинска лубеница

15. Син агат

16. Боцвана агата

17. Лабрадорит