Со нејзината убавина која маѓепсува, заносната фигура со облини и блескавата насмевка, Клаудија Кардинале се сметаше за еден од најголемите с*кс симболи во 1960-те години.

Во чест на легендарната ѕвезда со неверојатен талент за глумење, во продолжение следуваат 15 старии фотографии од деновите кога била на врвот на светот и фотографии кои покажуваат дека Клаудија најдобро од сите знаела како се ужива во топлите летни денови: