И покрај препораките на лекарите ширум светот, дека е најдобро е жените да го родат првото дете до 30-та година, сепак оваа граница во последните години постајно се поместува нагоре.

Остварување на кариера, пропаднати бракови и неуспешни врски или пак, проблеми при зачнувањето се само од дел од причините зошто жените претпочитаат да го одложат мајчинството.

А кога во улогата на мајки ќе се остварат по нивните 40-те години, тоа несомнено привлекува огромно внимание.

Во продолжение следуваат токму славни дами кои за првпат станале мајки во таа деценија од нивниот живот:

1. Ева Мендез, 40 години

2. Ема Томпсон, 40 години

3. Хелен Хант, 41 година

4. Никол Кидман, 41 година

5. Глен Клоус, 41 година

6. Џејн Казмарек, 42 година

7. Мери Стјуарт Мастерсон, 43 години

8. Шерил Тигс, 44 години

9. Џина Дејвис, 46 години

10. Холи Хантер, 47 години

11. Лора Линеј, 49 години

12. Беверли Ди Анџело, 49 години