Земјата на утринска свежина, како што Кореја ја нарекле нејзините жители пред многу години, продолжува да ги интригира умовите на сонувачите ширум светот. Многумина слушаат корејска музика, гледаат корејски драми, носат корејска козметика и едноставно сонуваат да ја посетат оваа контрастна земја.

Додека да го купите авионскиот билет, можете да го проучите јазикот и особеностите на животот во Кореја, особено затоа што постојат доста импресивни работи таму. Јужна Кореја е еден посебен уникате свет што е невозможно целосно да се разбере. Но, вреди да се обидеме.

На крајот ќе најдете бонус – Приказна за тоа со каков нестандарден изглед може да видите жена на улиците во оваа земја.

Корејските жени не им дозволуваат на нивните сопрузи да јадат крилја кога готват пилешко. Постои широко распространето суеверие дека ако некој јаде пилешки крилја, тој ќе лета на друг. Затоа, овој дел од пилешкото месо најмногу го јадат жени.

Во продолжение прочитајте 12 факти кои докажуваат дека Јужна Кореја е целосна противречност на остатокот од светот:

Идеална разлика во возраста кај праовите е кога сопругот е постар од неговата сопруга 4-5 години. Ако вашиот сопружник е постар од вас повеќе од 5 години, Корејците најчесто ќе ги сретнете да даваат коментари како: „Леле! Твојот сопруг е многу постар!“. Исто така разликата од 10 години или повеќе е скоро табу тема.

Кога сакаат дискретно да ја поканат нивната потенцијална партнерка, со цел да ја поминат ноќта заедно, младите Корејци често ја користат фразат „Дали би сакала да јадеш рамен нудли?“. Раменот е популарна супа од јуфки во Кореја и таму се јаде многу. Во такви случаи, во остатокот од светот, партнерите вообичаено се покануваат дома на кафе или чај.

Корејската етикета во врска со дарувањето подароци има свои особености. Односно, во Кореја, се смета за сосема нормално да се каже на глас, па дури и да се нагласи дека подарокот е многу скап и дека личноста потрошила многу на тоа, дека дури скоро го потрошила последниот денар. Понекогаш се објавуваат самите цени, а цената може да остане и во завитканиот подарок.,

Во деловниот свет постои строга хиерархија. Еден Твитер корисник вели: „Не е вообичаено да станете од масата и да си отидете дома, дури и да ви завршил работниот ден, ако има некој кој е постар од вас во канцеларијата. Не мора шеф, тоа може да биде било кој. Мора да прашате дали можете да заминете. Откако ќе ве прашаат каде брзате, вториот пат ќе ве погледнат непријатнот, трето ќе молчат, а потоа ќе најдат некоја причина да не го продолжат работниот договор со вас за една година.“

Кореја има единствен долгорочен систем за изнајмување станови наречен „chonse“. Откако ќе избере соодветна варијанта на стан, закупецот плаќа депозит на неговиот сопственик – 50-80% од вкупната цена на станот. За време на престојот, закупецот не плаќа кирија, а сопственикот може да стави депозит во нешто за да оствари профит. На крајот на рокот на закуп, депозитот се враќа на закупецот во целост. Доколку излезе дека некое лице не го поседува целиот износ за набавката на домување, тој може да користи изнајмување на хонс за да заштеди пари, а по истекот на закупот да купи стан за себе.

И покрај просперитетната индустрија за козметика во Кореја, таму е многу тешко да се најде обичен дезодоранс. Факт е дека Корејците не го користат овој производ. Не брзајте да ги замислувате сцените во јавниот превоз во летно време и непријатниот мирис. Корејците едноставно немаат потреба од дезодоранси. Бидејќи им недостасува генот одговорен за лачење на протеинот во кој се развиваат бактериите, кој всушност предизвикува непријатен мирис на пот кај повеќето луѓе, Корејците едноставно не мирисаат лошо.

За разлика од празникот на вљубените, во Кореја е измислен Црниот ден, кој се слави на 14-ти април. На овој ден, сите момчиња и девојчиња кои не се во љубовна врска, носат црна облека, јадат црна храна – тестенини од чајан – и се шегуваат нивниот мрачен љубовен живот.

Корејците имаат создадено апликација која плаќа за … одење! Доколку корисникот ја помине утврдената стапка на чекори, тој добива пари што може да ги потроши во одредени продавници. Развивачите на апликацијата тврдат дека нивната цел е да ги мотивираат луѓето да се движат повеќе, а со тоа да го намалат бројот на хронични болести.

Корејците не сметаат дека тоалетна хартија е нешто што припаѓа само во бања. Служи и како салфети и како хартиени крпи. Немојте да се изненадите ако Кореец има ролна тоалетна хартија на својата трпеза. Корејците не разбираат зошто треба повторно да измислуваме слична ролна за други намени кога веќе постои тоалето што може да се користи и за други цели.

Во Кореја се верува дека постои врска помеѓу судбината на една личност и неговата околина. Постои цела низа правила наречена фунсу чири, што буквално се преведува како „ветер, вода, принципи“. При изградба на зграда, важно е да се разгледа дали географските карактеристики се во хармонија: олеснување на земјиштето, водените тела и клима. Тие, исто така, се обидуваат да го набудуваат Фунсу Чири при изборот на погребно место за мртвите. Ова учење наликува на кинески фенг шуи, но Кинезите посветуваат поголемо внимание на самиот објект, без разлика дали станува збор за станбена зграда или канцелариска зграда.

Во светот т.н „Доширак“ се третира со предрасуда: Тоа е лоша, нездрава храна. Меѓутоа, во Кореја, името на оваа јуфка предизвикува повеќе духовни асоцијации, бидејќи тоа значи правоаголна кутија со прегради исполнети со домашна храна. Корејците носат доширак со нив на училиште и на работа, за ужина.

Во Јужна Кореја се во мода ултра кратки здолништа, кои девојките ги носат дури и во студено време. Но, тука не е вообичаено да се носи краткото здолниште со голи рамена и гради: Доколку се облечени и притоа носат отворено деколте, Корејките ризикуваат да се соочат со јавно неодобрување.

Бонус: Приказна за необичните навики за убавин на жените

„Девојки со витлери се возат во метрото. Кога прв пат го видов тоа, сакав да пријдам и да им кажам, но не. Неколку дена подоцна видов друга девојка со витлери и тогаш сфатив сè … Тие исто така се шминкаат насекаде и секогаш: во метрото, во автобусите, во тоалетите.“