11 правила кои ги следеле нашите родители, а денес ни се чудни

Пред 20-30 години, нашите родители немаа пристап до книги за воспитување деца или онлајн семинари за психолози и наставници. Децата беа воспитувани интуитивно, многу често врз основа на искуството на нивните родители. Ова е причината што нема ништо изненадувачки од фактот дека многу вредности за кои нашите родители сметаа дека се непроменливи, всушност не се. И овие правила денес навистина не збунуваат.

1. Факултетското образование е показател за вашиот статус.

„Не можете да најдете добра работа без да одите на факултет!“ Многу луѓе сигурно го слушнале ова кога биле тинејџери. И, многумина од нас веруваа во ова, но повеќето не ни знат каде ја ставиле дипломата. Повеќе од 41% од луѓето кои завршиле факултет имаат работни места за кои не е потребно вакво образование. Денес, работодавците се повеќе заинтересирани за практичните вештини на своите вработени, отколку за нивните квалификации.

Кога ќе завршите со училиште, можеби е паметно да одвоите една празнина година за да разберете што навистина сакате да направите и да одлучите дали навистина ви треба факултетско образование.

2. Да се ​​биде дебеличок е здраво.

Децата кои секогаш завршувале со оброците биле пофалувани и се верувало дека се здрави. Но, лошите навики во исхраната формирани во детството често резултираат во проблеми со телесната тежина и нарушувања во исхраната.

3. Часовите се добри за развојот на децата – колку повеќе, толку подобро!

Многу густ распоред може да ги исцрпи децата, што очигледно воопшто не е добро. Познатиот американски учител Даглас Хадад им препорачува на родителите да забават и да им дадат време на своите деца да ги откријат сопствените таленти и потоа да одлучат дали им се потребни дополнителни форми на образование.

4. Парите не можат да купат среќа.

Би сакале ова да е вистина, но животот вели поинаку: парите можат да ве направат посреќни, без оглед што зборуваат другите луѓе.

Родителите треба да ги учат своите деца во основите на буџетирање. Ова ќе им помогне на децата да ги формираат вистинските навики во управувањето со парите и да достигнат финансиски успех во нивните  животи.

5. Постарите деца се одговорни за помладите.

Многу често, постарите деца мораа да поминуваат многу време во грижата за помладите. Родителите мораа да работат многу и немаше друг избор. Но, постарите деца мораа да го жртвуваат своето време со пријателите и хоби за потребите на нивните помлади браќа и сестри.

Психолозите велат дека понекогаш кога децата треба да ги извршуваат должностите на родителите, тоа може да доведе до психолошки проблеми: можеби не сакаат да имаат свои деца.

6. Жените се домаќинки, а мажите  работат.

Во последните децении, половите улоги веќе не се толку важни. Жените денес можат да градат успешна кариера, а мажите да заминат на татковско отсуство и да управуваат со работите низ куќата.

7. Жените треба да да готват и перат, а мажите треба да знаат да ги поправаат работите.

Некои луѓе денес не се во можност да шијат или да прават столови, и тоа е сосема во ред! Денес, постојат експерти кои лесно можете да ги ангажирате за да направат што било за вас професионално.

8. Нема ништо посрамно за жена од тоа да има деца без сопруг.

Погрешно, повторно. Денес, нема ништо изненадувачки за самохраните мајки и тие не се намуртени како пред 30 години. Многу често, да се има дете без сопруг е информирана одлука донесена од жена. Повеќе од тоа, во изминатите 30 години, бројот на самохрани татковци се зголеми за 1,5 пати.

9. Изразувањето на чувствата е слабост.

Поради некоја причина, луѓето порано веруваа дека изразувањето на вашите чувства со гушкање на дете или фалење, на пример, може да ги расипе. И резултатот воопшто не е позитивен: генерации родители кои не добиле доволно љубов од своите родители не можат да им даваат љубов на своите деца.

10. Важно е да бидете штедливи.

Во минатото, кога луѓето немаа доволно пари, тие бараа од своите деца да бидат повнимателни со облеката. Луѓето не користеа одредени работи пред „да дојде време“. Но, денес, можете да ги купите најпотребните предмети, дури и ако не сте милионер.

11. Штрковите носат бебиња.

Некои теми никогаш не биле дискутирани – како на пример кога децата прашувале од каде доаѓаат бебињата, родителите често велеле дека ги донел штрк. Поради ова, младите честопати влегуваа во своите први врски без никакво познавање на нивните тела. Тие само ги знаеа работите од советите што ги добиваа од нивните пријатели и информации од книги и филмови. Сите овие искуства може да доведат до лоши последици, вклучително и проблеми со физичкото и менталното здравје.

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *