10 знаци од тироидната жлезда кои не треба да ги игнорираме

Тироидната жлезда е мала жлезда која се наоѓа околу вашиот душник, под ларинксот. Но, како и сите други работи, оваа „мајка на сите жлезди“ е подложна на дефект и кога тоа се случува, дејствува на различни начини во зависност од тоа дали произведува вишокот на хормон (хипертироидизам) или не произведува доволно (хипотироидизам).

Хипотироидизам

Хипотироидизмот е состојба во која тироидната жлезда не произведува доволно тироиден хормон. Недостаток на јод е една од најчестите причини за хипотироидизам. Хипотироидизмот е почест кај жените отколку кај мажите, при што жените најмногу се подложни на возраст над 60 години.

Сега да ги разгледаме неговите симптоми.

Летаргија

Недоволно количество на хормоните може да доведе до депресивно чувство, бавност и летаргија.

Промена на гласот

Тироидната жлезда и ларинксот (гласната кутија) се наоѓаат многу блиску еден до друг. Значи секоја дисфункција на тироидната жлезда може да влијае на ларинксот и да предизвика проблеми со вашиот глас.

Задебелена кожа и ретки веѓи

Хипотироидизмот води кон калцификација на кожата. Исто така се намалуваат влакната на веѓите.

Мускулни и болки во зглобовите

Задржувањето на течности, вообичаен симптом на хипотироидизам, може да предизвика болка во мускулите и зглобовите. Најчесто се манифестира околу глуждовите и стапалата и се влошува со физичка активност.

Лош слух

Иако причината не е целосно позната, истражувањата јасно идентификуваа врски помеѓу дефект на тироидната жлезда и губење на слухот.

Губење на либидото

Хипотироидизмот предизвикува забавување на метаболизмот, што значи дека и репродуктивните органи се забавуваат. Ова води кон помалку производство на сексуални хормони со што влијае врз либидото.

Хипертироидизам

Хипертироидизам е состојба предизвикана од прекумерно производство на тироиден хормон во телото. Неговата појава е околу 2 до 10 пати поголема кај жените. Кои се симптомите на хипертироидизам. Ајде да погледнеме.

Зголемување на апетитот

funny guy eating hamburger on green background

Зголемениот апетит може да биде знак за хипертироидизам, бидејќи прекумерното ослободување на тироидните хормони во вашето тело може да ве натера да се чувствувате гладни цело време.

Прекумерно мокрење

Побрз метаболизам значи зголемен проток на крв. Ова прави вашиот бубрег повеќе да филтрира, така што се создава поголема урина.

Прекумерна жед

Бидејќи хипертироидизмот предизвикува прекумерно мокрење, вашето тело треба да ги надополни нивоата на водата.

Напади на прекумерн сексуален нагон

Поради метаболизмот, хипертироидизмот може да предизвика напади на прекумерна сексуална желба.

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *