10 вежби за протегнување на целото тело, кои ќе ве направат флексибилни како мачка, за 4 недели

Флексибилноста игра важна улога во нашата здравствена состојба, многу повеќе отколку што мислиме. Експертите веруваат дека добрата флексибилност значително ја подобрува целата состојба на телото.

Таа ја поттикнува мобилноста и координацијата на мускулите, ја намалува болката при истите и ефикасно ги спречува повредите. Истовремено, добрата флексибилност ја подобрува циркулацијата на крвта и игра важна улога во спречувањето на појавата на некои сериозни болести, како артритис, дијабетес и проблеми со бубрезите.

За таа цел, за денес ви подготвивме едноставни вежби кои ќе ви помогнат да ја зголемите вашата флексибилност, а нивното редовно практикување во период од 4 недели, ќе ви даде неверојатни резултати.

1. „Мачка – крава“ протегнување

Овој вид на протегнување е одличен почеток за загревање на ‘рбетот, а истовремено ја поттикнува флексибилноста на грбот, вратот и рамената

 • Клекнете на подот и потпрете се на вашите раце и нозе
 • Полека свиткајте го грбот, спуштајќи го стомакот на подот, а притоа кревајќи ја главата нагоре
 • Направете пауза од неколку секунди
 • Полека свиткајте го грбот како мачка, назад во неговата првобитна положба
 • Повторете 10 пати

2. Протегнување во форма на издолжување на грбот

Ваквото протегнување е одлично за поттикнување на флексибилноста на грбот. Сепак биде внимателни, доколку почувствувате непријатна болка при практикувањето на оваа вежба, подобро е да престанете со истата.

 • Легнете на стомак
 • Кренете се нагоре, потпирајќи се на вашите лакти, без притоа да го кревате и стомакот нагоре
 • Потоа притиснете ги вашете раце цврсто кон подот, а колковите треба да ви останат смирени и долу на подот
 • Останете во оваа положба 30 секунди, а потоа повторете 3 пати.

3. „Мост“ протегнување

Протегнувањето во форма на мост, не е само обична вежба за телото, туку е совршен начин за протегнување на вратот, ‘рбетот, бутовите и колковите.

 • Легнете на грбот, притоа свиткувајќи го колената
 • Полека кренете ги вашите колкови нагоре, без да ги кревате рамената и стапалата од подот
 • Задржете ја оваа положба 30 секунди, а потоа повторете 3 пати.

4. Протегнување под страничен агол

Протегнувањето под страничен агол работи на поттикнување на флексибилноста на бројни мускули, ‘рбетот, препоните, бутовите и стомачните.

 • Оддалечете ги вашите стапала, во малку поголемо растојание
 • Поставете ги рацете така што да бидат паралелни со подот
 • Наведнете се кон вашата денес страна, свиткувајќи го десното колено, а притоа потпирајќи го десниот лакт на коленото
 • Протегнете ја вашата лева рака нагоре кон таванот, држејќи права линија
 • Здржете 30 секунди
 • Повторете ги чекорите за спротивната страна

5. Кучешко протегнување

Ова е одличен начин за протегнување на целиот горен дел од телото, вклучувајќи го грбот, рамената и рацете.

 • Легнете на подот, а потоа кренете се потпирајќи се на вашите екстремитети, поставувајќи ги дланките под рамената, а колената директно под колковите.
 • Бавно придвижете ги рацете кон напред, спуштајќи го градниот кош кон подот
 • Рацете оставете ги поставени на подот
 • Задржете така 30 секунди и полека вратете се во првобитната положба
 • Повторете 3 пати

6. Странично протегнување во скок

Овој вид на протегнување совршено функционира за зголемување на флексибилноста на нозете и колковите.

 • Започнете застанувајќи исправено, а стапалата во растојание паралелно со рамената.
 • Полека преместете ја вашата телесна тежина кон вашата десна страна
 • Скокнете на вашата десна страна
 • Здржете 30 секунди
 • Повторете по 3 пати за секоја страна

Не заборавајте дека не треба да се наведнувате кон напред, ниту да ги свиктувајте колената или прстите на стапалата.

7. Протегнување во седечка положба

Повторно фантастично активирање на флексибилноста на нозете.

 • Седнете на подот, притоа вашите нозе треба да бидат исправени пред вас
 • Протегнете ги рацете напред, обидувајќи се колку што е можно повеќе да ги допрете стапалата
 • Задржете 30 секунди
 • Повторете 3 пати

Доколку страдате од болка во долниот дел од грбот, бидете внимателни при изведувањето на оваа вежба, со цел да избегнете појава на дополнителни непријатни болки.

8. Назименично протегнување на мускулите на нозете

Овој вид на вежба ја подобрува целосна мускулатура на нозете.

 • Седнете на подот, притоа исправете ја напред само едната ваша нога
 • Свиткајте ја другата нога кај коленото и пооставете ја близу до внатрешниот бут на спротивната нога
 • Протегнете ги рацете напред и наведнете се над исправената нога
 • Задржете така 30 секунди
 • Повторете за спротивната нога

9. Протегнување со раширување на екстремитетите

 

 

Овој вид на вежба влијае врз зголемувањето на флексибилноста на внатрешните и надворешните страни на мускулите.

 • Започнете во седечка положба
 • Раширете ги нозете најмногу колку што можете
 • Протегнете ги рацете напред најмногу што можете
 • Задржете 30 секунди

10. Спинално свртување во седечка положба

Спиналата вежба е одлична за одлична за зголемување на флексибилноста на рамената, градниот кош и ‘рбетниот столб.

 • Седнете на подот и исправете ги вашите нозе напред
 • Свиткајте го десното колено и поставете го врз вашето лево колено
 • Здржете така 30 секунди и потоа вратете се во првобитната положба
 • Повторете за спротивната страна

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *