Чајната е популарна храна во многу земји ширум светот. Но и покрај разновидноста на овој производ, може да биде навистина тешко да се најде висококвалитетен производ.

Сите ние обожаваме да консумираме и да уживаме вкусна храна, па затоа денес ви откривме како да станете експерт во купување на чајна со висок квалитет!

Чајна

Чајната се подготвува од висококвалитетно исечено месо, приготвено со помош на различни техники за негово сушење. Получадената чајна најпрво се пржи, потоа се вари, а на крај, се суши. Се изработува со исечено месо и се продава во неговата природна обививка, која исто така може да се јаде. Добрата чајна со висок квалитет не треба да чини поевтино од стандардното месо.

Летната чајна се изработува од висококвалитетно месо, приготвено со помош на разладувачки процес на сушење, на температура од 20-22°C. Таа содржи многу зачини, а понекогаш дури и коњак. Може да се чува во ладилник до 4 месеци.

Потребно е да знаете дека природното сушење на чајната е многу скап процес, а многу од произведувачите користат течен чад за нејзина подготовка.

Кога избирате чајна, обратете внимание на следните фактори:

 • Пресекот на чајната треба да биде сув, мазен и без линии. Бојата треба да биде близу до кафеава. Доколку е црвена, розева или корална, нешто не е во ред. Истовремено, треба да биде еластична. Доколку парчето се скрши при негово свиткување, значи дека во чајната нема природно месо.
 • Обвивката треба да биде малку збрчкано, поради недостатокот од влага. Доколку обививката е еластична, тоа значи дека чајната содржи многу вода и додатоци како соја и скроб, кои не треба да бидат дел од составот. Прифатливо е и да има обилк на сува бела мувла на обвивката, но истата не треба да навлегува внатре во месото. Доколку чајната е сушена со течен чад, нејзината обививка ќе биде портокалова.

 • Мирисот треба да биде многу суптилен. Доколку е пресилен, тоа значи дека чајната била потопена во специјална течност.
 • За да заштедат пари, некои произведувачи додаваат соја, скроб или брашно, без тоа да го напишаат на декларацијата. Пред да ја купите чајната, побарајте да ви исечат дел за дегустација. Со вкусувањето ќе забележите дали има премногу скроб т.е вкус на хартија и дали треба да ја купите истата.
 • Листата на состојки треба да биде многу кратка: Најдобро е ако само содржи месо и зачини. Глуконо делта лактон или Е575 го забрзува процесот на подготовка на вештачки начин.
 • Висококвалитетната чајна треба да биде цврста, сува и дебела. При сечењето треба да биде еластична и лесна за џвакање. Вкусот не треба да биде кисел, туку малку зачинет и солен.

Сушен колбас

Сушеното месо е сушено, не чадено. Тоа е само приготвено со квалитетно месо и може да содржи зачини, мед и коњак. Покрај свинско и говедско, може да содржи и јагнешко месо, месо од коњ, па дури и вино. Овој вид месо може да се чуваат во фрижидер најмногу од 4-6 месеци, а неговиот најпопуларен вид е саламата.

Совети како да изберете висококвалитетно сушен колбас

 • Колку е потемен производот, тоа значи дека толку повеќе содржи природно месо. И бидејќи ваквите видови се прават само од најдоброто место, тие не се евтини.

 • Доколку има некаков облик на бели работи на обививката, тоа значи дека колбасот е со навистина добар квалитет. Белиот остаток е всушност сол.
 • При сечењето обратете внимание дали бојата е насекаде иста. Доколку не е, тоа значи дека колбасот е премачкан со вода и масло, со цел да се отстрани солта.
 • Обививката треба да биде природна т.е да изгледа природно. Понекогаш овие производи се покриваат со мувла и тоа е сосема нормално. Но, понекогаш мувлата е отстранета, а наместо тоа има зачини.

Универзална вистина за сите видови колбаси

 • Мирисот на колбасот не треба да биде силен. Доколку е силен, тоа значи дека во истиот се додадени вештачки состојки и ароми. И доколку почувствувате премногу зачини, тоа значи дека место кое било користено при подготовката не било свежо.
 • Доколку колбасот во себе содржи масти, не треба да биде розево или жолто. Во спротивно, или колбасот не е свеж или содржи премногу вештачки бои.
 • Доколку во составот пишува дека содржи поголемо количество на соја, тоа значи дека има многу мал процент на месо во истата. Наместо тоа, колбасот е мешавина од ‘рскавица, кожа и други остатоци.
 • Доколку се консумирале парчиња кои имале светла боја и не можете да одолеете и да престанете да јадете, тоа значи дека најверојатно колбасот содржи мононатриев глутаминат т.е засилувач на вкус, кој го прави месото неверојатно вкусно, но истовремено може да го сокрие лошиот мирис на нискоквалитетното месо.

Бонус: Како да приготвите савелој колбас, според рецепт од 1938-та година

Потребни состојки

 • 750 гр свинска плешка (без коска)
 • 250 гр говедско месо
 • 10 гр нитритна сол и 10 гр обична сол
 • 100 мл вода
 • 1.5 гр мелен бел пипер
 • 0.3 гр морско оревче
 • 2 гр шеќер
 • 3 гр фосфат (по ваш избор)

Начин на подготовка

Исечете го месото на парчиња, посолете го и оставете го да отстои во ладилникот 2 дена. Потоа, замрзнете го месото на кратко, а потоа сомелете го. Температурата на месото не треба да биде повеќе од 12°C. Потоа додадете ги зачините.

Следно, потребно е добро да го измешате месото користејќи ги вашите раце (5-10 минути). Наполнете ја обвивката на колбасот што треба допрва да го направите, со месо. Потоа прикачете го колбасот да виси во ладилник во период од 1 ден, а потоа преместете го на топло место да отстои 4 часа.

На крај, поставете го колбасот во загреана рерна од 85°C, во времетраење од 1.5 часа, притоа додадете малку вода во садот, под самиот колбас. Откако колбасот ќе биде готов, оставете го да отстои 8 часа.