10 секојдневни работи чија вистинска функција веројатно не сте ја знаеле

Постојат многу скриени карактеристики или работи за кои не ја знаеме целта иако се секојдневни предмети. Работите како капачиња од пенкало што имаат отвор одозгора или рапави издатоци на нашите тастатури може да изгледаат обични, но тие имаат специфични причини да бидат такви какви што се.

Дупката во вашиот мијалник

Сите имаме барем една дупка во мијалниците дома, и можеби ќе помислиме дека е бескорисно, но служи за одредени цели. Првиот е да се спречи прелевање, а вториот е да се помогне воздухот да избега низ него.

Бразди на чепкалки за заби

Некои чепкалки за заби имаат мали жлебови каде што ги држиме, но не се само за да изгледаат фенси. Нивната вистинска цел е да служат како држач за користена чепкалка за заби. Треба само да го искинете и да го потпрете користениот дел на него за да не ја допира масата.

Женски велосипеди

Можеби мислите дека долната рамка е за жени кои се со пониска висина, но всушност има друга причина. Велосипедите со пониска рамка беа дизајнирани специјално за жени кои носат здолништа и фустани, бидејќи во претходните генерации, тоа беше она што тие го носеа цело време.

Фиока на рерна

Многу од нас може да стават работи како тави и тацни во фиоката што се наоѓа на дното на рерните, а на некои модели е токму тоа – фиока за складирање. Но, многу фиоки на рерна се всушност наменети за одржување на вашата храна топла пред да ја јадете.

Коцка на ранци

Оние квадратни прешивачи на ранците се нарекуваат „свински муцки“. Првично, можевте да ставите јаже низ нив или да им прицврстите опрема ако сте излегле на планинарење. Денес, компаниите ги додаваат на различни типови ранци  со цел да се задржи тој автентичен изглед.

Закачалки за палто од кедрово дрво

Закачалките за палтото од кедрово дрво не се само фенси, ароматична верзија на вашите обични пластични или метални закачалки. Тие имаат многу важна употреба, а тоа е можноста да штитат од молци и други бубачки благодарение на кедровото дрво.

Испактнатините на тастатурата кај „F“ и „J“

Повеќето тастатури ги имаат овие мали испакнатини на копчињата „F“ и „J“ и тие се користат за да ни помогнат да ја пронајдеме локацијата на копчињата, овозможувајќи ни да пишуваме без постојано да гледаме во тастатурата.

Мали јамики на Чизми

Јамките на задниот дел од вашите чизми не се само модна додаток или само за да ви помогнат да ги повлечете чевлите. Можете исто така да ги закачите на јадица ако треба да се исушат или да ги завиткате вашите врвки и да ги врзете околу глуждот, што е многу корисно кога планинарите.

Свирче на ранец

Многу ранци, главно оние наменети за употреба на отворено или на планинарење, имаат свирки вградени во прерамките на градите. Тие можат многу добро да ви се најдат ако се најдете во неволја и треба да привлечете нечие внимание или да се спасите. Побарајте ги малите ознаки што личат на разнесен воздух.

Испакнатини на патот

Овие мали нерамнини на некои патишта и автопатишта се таму со добра причина. Познати се и како линии за спиење и тие се одлики за безбедност на патот што ги предупредува возачите за потенцијална опасност со забележителни вибрации. Тие можат да се применуваат по правецот на движење по работ на линијата или централната линија, предупредувајќи ги возачите доколку се оддалечат од својата лента.

 

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *