Без оглед дали сме виделе добра реклама или славна личност која користи луксузен производ за убавина, тоа нè искушува да го купиме истиот и сами да го пробаме. Сепак, дерматолозите имаат поинаков поглед и знаење што може да ве зачуди, дури и кога станува збор за најмодерните производи.

Можеби кокосовото масло или тонерот за кожа што го купивте едноставно не вреди. Во продолжение ви откриваме кои 10 популарни козметички производи

1. Подлоги за очи

Тие се актуелни и модерни, но даваат само привремени, а не долготрајни ефекти. Исто така, можете да ги користите само еднаш, што ги прави и скапи за купување. Подобро е да користите соодветен крем – трае подолго и има повеќе придобивки.

2. Скапи маски за лице

Маските за лице дејствуваат подлабоко во вашата кожа, влијаат на порите и овозможуваат на кожата да впие повеќе состојки. Сепак, тие можат да бидат навистина скапи и сепак да имаат непосреден ефект на привремен сјај или блесок. Дневната хидратација и сончање можат да направат многу повеќе и не се толку скапи.

3. Чисто кокосово масло

И покрај тоа што кокосовото масло е козметички производ кој многумина од нас веројатно го користат, всушност истиот има само краткорочно навлажнувачки ефект. Кокосовото масло исто така може да ги затне порите, особено ако користите чисти масла базирани на исклучиво само на кокос. Таквите масла можат да бидат многу проблематични за кожата склона кон акни.

4. Ленти за пори

Ако имате затнати пори, најверојатно станува збор за проблем подлабоко во кожата и лентите за пори нема многу да ви помогнат околу истиот. Она што ви е вистински потребно е длабоко чистење.

5. Производи на база на гел

Производи на база на гел треба да се користат само за акни и мрсна кожа. Ако користите гел производи за сува кожа нема да добиете позитивни ефекти, односно тие ќе ја исушат кожата уште повеќе.

6. Креми за самопотемнување

Можеби кремата за самопотемнување е најдобриот избор кога станува збор за поздрав и побезбеден начин да добиете тен споредено со солариумите и сончањето. Сепак, еден дерматолог вели дека тоа е само нездрава опсесија што ја имаме кога станува збор за промена на тенот на кожата. Дерматологот исто така додава дека нашата природна кожа е најздрава и дека треба да размислиме на тоа пред да се обидеме да ја промениме.

7. Тонери

Тонерите може да ви создадат убава и пријатна сензација на кожата и можат да бидат добри за пилинг и отстранување на вишокот на масло. Сепак, за повеќето луѓе, тие се познати дека предизвикуваат иритација, чешање, црвенило, па дури и можат да ја нарушат бариерата на кожата. Парите што ги трошиме и ризикот што го преземаме се само непотребни.

8. Крем за очи

Некои креми за очи навистина можат да ја хидрираат деликатната кожа околу очите, но нема потреба да користите друг производ само за тоа. Всушност, многу дерматолози претпочитаат да го користат истиот крем што го користат за лицето, рацете и вратот.

9. Креми за целулит и стрии

Според дерматологот, кремите за целулит и стрии не функционираат. Тие можат привремено да ги маскираат овие проблеми, но само предизвикувајќи воспаление на кожата. Ако навистина сакате да ги елиминирате вашите стрии и целулитот, подобро е да побарате се консултирате со вашиот лекар за медицински третмани.

10. Еликсири за убавина

Еликсирот за убавина има моќ да направи веднаш да се чувствувате психички подобро. Сепак, сосема е бескорисен кога станува збор за нега на кожата. Можеби ќе го смири црвенилото или ќе ја хидрира кожата, но главната поента е мирисот да направи да се чувствувате подобро.