Доколку сакате вскусни јадења кои не вклучуваат месо, овие рецепти со компири ќе станат секојдневие на Вашата трпеза. Вкусни и едноставни, по домашни рецепти.

Компири по селски

  • 1 кг голем компир
  • 1 лажиче. црвен пипер
  • 1 лажиче. солени
  • црн пипер
  • 2 лажици пченкарно брашно или лебни трошки
  • копар за попрскување
  • масло за пржење

НАЧИН НА ПОДГОТОВКА
Компирите се мијат и варат незасладени во солена вода. Потоа се лупат и се сечат на големи парчиња. Се ставаат во претходноз агреана рерна со веќе ставени зачини. Оставете ги да се испечат, а потоа посипете со копар.

Компири со кашкавал на фурна

  • 3-4 парчиња. компири
  • 150 g печурки печурки
  • 70 г топено сирење (може и пушено)
  • 100 g кашкавал
  • сол, бел бибер (или универзален зачин)
  • масло

НАЧИН НА ПОДГОТОВКА
Компирите се лупат, се сечат на коцки и се печат во рерна со масло, малку вода и зачини. Кратко пред да бидат подготвени додадете печурки. Потоа додадете го кашкавалот и сирењето и извадете кога ќе добие златна боја.

Компири со крем сирење и сос

  • 1 кг компир
  • 1 л свежо млеко
  • 3 лажици брашно
  • 125 гр крем сирење
  • сол, бибер

НАЧИН НА ПОДГОТОВКА
Компирите се лупат и сечат тркалца. Во длабока топла тава, истурете го свежо млеко, додадете го брашното со малку сол. Постојано се меша додека не се згусне, потоа се додава сирењето, повторно се меша и се отстранува од огнот. Во подмачкана тава, еден ред на компири, ред на мешавината,а на крај се завршува со мешавина, посипете со пиперка. Печете на 180 ° C околу 45 минути.