Вкусен и интересен рецепт кој ја почитува и следи традицијата, но ќе донесе и нешто ново на вашите трпези.

Потребни состојки

  • 1 лажица Сушено нане
  • 1 лажица Црвен пипер
  • 1/2 чаш. Вода
  • 1/2 чаш. Масло
  • 150 гр. кромид
  • 200 гр. грав
  • 10 парч. Пиперки
  • 1 лажица Чубрика
  • 1/2 лажица Сол

Измијте го гравот под млаз вода. Потопете во вода – нека течноста го покрива. Оставете го да впие 12 часа. Исцедете го и ставете го на ринглата. Кога ќе почне да врие, истурете ја водата. Наполнете го тенџерето повторно со ладна вода и оставете го да зоврие сè додека гравот не омекне.

Потопете ги пиперките десет минути во млака вода. Ова ќе им овозможи да омекнат и да бидат полесни за полнење. Пржете го кромидот додека не омекне. Додајте зачини и мешајте. Додадете го и исцедениот грав. Мешајте со толчник. Целта е зрната да не бидат цели, но и да не станат како пире.

Исцедете ги пиперките од водата и пополнете ги со грав. Наредете ги во тава, подмачкана со масло. Посипете ги со масло одозгора и ставете половина чаша вода. Печете во загреана печка од 180 °.